Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, że ceny większości monitorowanych gatunków drobiu wzrosły. Z kolei na rynku miesa drobiowego odnotowano wahania.
Ceny większości gatunków drobiu, w trzecim tygodniu października wzrosły. Z kolei notowania mięsa drobiowego uległy mocnym wahaniom.
Największe wzrosty cen, w dniach 18-24 października, odnotowały gęsi i kaczki. Kurczęta brojlery nie zmieniły swojej ceny, a indyki nieznacznie podrożały.
W trzecim tygodniu października krajowi dostawcy sprzedawali gęsi tuczone przeciętnie po 10,12 zł za kg. Ich cena była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem.
Cena skupu kaczek brojlerów, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 5,02 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej.
Główny lekarz weterynarii poinformowało o szczegółach 2 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 340 i 341 w 2021 r. podtypu H5N1. Ogniska zostały potwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych...
Indyki skupowano tak jak przed miesiącem po 4,90 zł za kg. Cena ta była o 0,3% wyższa niż w poprzednim tygodniu.
Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 3,95 zł za kg. Cena ta była bardzo podobna do tej uzyskiwanej przed tygodniem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku gęsi tuczone podrożały o 35,5%, kaczki brojlery o 18%, indyki o 17%, a kurczęta brojlery o 25%.
W trzecim tygodniu października zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,82 zł za kg. Ich cena była o 9% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż miesiąc wcześniej oraz o 39% niż przed rokiem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 4,5%, do wartości 10,30 zł za kg. Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem, ale o 14% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.