Kurczęta brojlery i indyki w Polsce w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy podrożały. W tym czasie spadek cen odnotowały kaczki brojlery.
Zakłady drobiarskie w dniach od 29 marca do 4 kwietnia kupowały kurczęta brojlery średnio po 3,72 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem.
Kury, kaczki, indyki i brojlery kurze. To zwierzęta, które znajdowały się w 13 najnowszych ogniskach wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Polsce. Utylizacji zostało poddanych ponad 513 tysięcy sztuk drobiu. Ogniska HPAI nr 104 - 116...
W odniesieniu do notowań sprzed roku, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena kurcząt była o 12% wyższa.
Indyki kosztowały średnio 5,65 zł za kg. Ich cena była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż uzyskiwali producenci w tym samym czasie ubiegłego roku.
Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 4,66 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż w poprzednim notowaniu. Była ona jednocześnie o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku tuszki kurcząt sprzedawano średnio po 6,31 zł za kg. Ich cena była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 10,66 zł za kg. Było to o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 6% taniej niż przed miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 36,5%, a indyków o 14%.