Chiny pobiją rekord produkcji mięsa drobiowego?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-09-2020,13:30 Aktualizacja: 03-09-2020,9:53
A A A
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prognozuje, że produkcja drobiu w Chinach w 2020 r. osiągnie rekordowy poziom. Dzięki temu Państwo Środka chce zmniejszyć deficyt białka zwierzęcego.  
 
Według prognozy USDA produkcja mięsa drobiowego w Chinach do końca bieżącego roku osiągnie rekordowy poziom 14,85 mln ton.
 
Będzie to o 18% więcej niż wyniosła produkcja w 2018 r. Ta agresywna ekspansja ma na celu zmniejszenie deficytu białka zwierzęcego na rynku chińskim, mimo że krajowy popyt na drób jest niski ze względu na koronawirusa – informuje portal euromeatnews.com.
 
cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Cena drobiu wciąż jest niższa niż przed rokiem

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w pierwszym tygodniu sierpnia kurczęta brojlery były skupowane średnio po 3,23 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem oraz o 8% niższa niż przed rokiem....
Wzrost produkcji ma również na celu zmniejszenie zależności od importu, który niesie ze sobą ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa. Potwierdziły to badania skrzydełek drobiowych pochodzących z Brazylii, w których wykryto obecność Covid-19. 
 
W 2019 r. w Chinach ubito 9,3 miliarda kurcząt, w tym 4,4 miliarda brojlerów o białym kolorze piór, które są pożądane przez sieci fast foodów.
 
Mięso z kurczaka jest postrzegane w Chinach jako najtańsza opcja zastępująca wieprzowinę, której produkcja spadła z powodu wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Doprowadziło to do wzrostu cen wieprzowiny. W efekcie część konsumentów zastąpiło ją mięsem drobiowym. 
 
Obecnie w państwie tym trwają prace nad kilkoma dużymi projektami, których celem jest zwiększenie produkcji drobiu.
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA