Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny kurcząt i indyków wzrosły, a gęsi mocno spadły. Z kolei mięso drobiowe w tym czasie podrożało.
Cena żywca drobiowego w pierwszej połowie września uległa znacznym zmianom. Gęsi tuczone mocno potaniały, a notowania kurcząt brojlerów i indyków wzrosły.
Dostawcy za kurczęta brojlery w dniach 12 – 18 września uzyskiwali średnio 6,11 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 4 gr za kg niż przed miesiącem, a także o 53% niż przed rokiem.
Indyki skupowano średnio po 8,61 zł za kg. Było to około 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, a także o 76,5% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
MHP, największe ukraińskie przedsiębiorstwo drobiarskie zamierza przed końcem roku uzyskać sto procent wykorzystania mocy produkcyjnych we wszystkich zakładach - poinformowała agencja Bloomberg. Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i...
Cena gęsi tuczonych w ciągu tygodnia spadła aż o 9 gr za kg do wartości 15,97 zł za kg. Jednocześnie była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 64% niż przed rokiem.
Producenci za kaczki brojlery uzyskiwali 7,39 zł za kg. Cena ta była zbliżona do tej ustalonej przed tygodniem i przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 49% droższy niż przed rokiem.
Zakłady drobiarskie w pierwszej połowie września tuszki kurcząt patroszonych sprzedawały średnio po 9,75 zł za kg. Cena ta była o 6% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków zbywano średnio po 14,75 zł za kg. Ich cena była odpowiednio o 1% i o 4% wyższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 84%, a tuszki indyków o 38%.