Otwarte Klatki ponownie kłamią i manipulują w sprawie polskiego drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-06-2024,16:20 Aktualizacja: 20-06-2024,16:25
A A A

Polskie mięso drobiowe nie zawiera bakterii opornych na antybiotyki. Stanowisko Krajowej Rady Drobiarskiej – Izby Gospodarczej nie pozostawia wątpliwości.

"Materiał stowarzyszenia Otwarte Klatki zawiera prywatne opinie tej organizacji nie mające podstaw merytorycznych i naukowych" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

KRD-IG podkreśla, że to kolejny atak stowarzyszenia oraz współpracującej z nią redakcji Gazeta.pl na polski sektor spożywczy, głównie drobiarski.

Każdy produkt w sklepie podlega systemowi urzędowej kontroli żywności, która gwarantuje jego bezpieczeństwo i jakość.

ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

W skupie drobiu przeważały wzrosty cen

Notowania większości monitorowanych gatunków drobiu na przełomie maja i czerwca wzrosły. Wyjątek stanowiły kaczki brojlery, które potaniały o 1%.   W Polsce na przełomie maja i czerwca w zakładach objętych monitoringiem...

Wiedzę na ten temat, kompetencje i właściwe zaplecze laboratoryjne do prowadzenia badań produktów spożywczych, mają wyłącznie instytucje państwowe.

"Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment – międzynarodowego porozumienia, z którym "Otwarte Klatki" współpracują" czytamy w komunikacie KRD-IG.

Izba uważa, że prawdziwym celem stowarzyszenia jest zniechęcanie konsumentów do niejedzenia mięsa i emocjonalne szantażowanie społeczeństwa, a nade wszystko, likwidacja polskich hodowli oraz przemysłu mięsnego.

Zużycie antybiotyków maleje

Zużycie antybiotyków w Unii Europejskiej systematycznie spada.

Raport Europejskiej Agencji Leków opublikowany 22 grudnia 2022 r. wskazuje, że ich stosowanie w UE zmniejszyło się prawie o połowę (47%) w ciągu ostatnich 10 lat.

"Polski drób jest ceniony w Europie i na świecie, a polscy producenci drobiu zajmują pierwsze miejsce w Unii Europejskiej nie tylko jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, ale też i jakość sprzedawanych produktów" czytamy w piśmie KRD_IG.

Twórcy listu apelują o nieuleganie manipulacjom oraz przyjrzeniu się rzeczywistym celom, które stoją za tym materiałem stowarzyszenia.

Cały komunikat Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej w sprawie materiału stworzonego przez stowarzyszenie Otwarte Klatki znajdziesz TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA