Drób z Polski staje przed ogromną szansą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-04-2017,8:00 Aktualizacja: 21-04-2017,21:16
A A A

Importerzy mięsa z Singapuru poszukują nowych dostawców. To może być szansa dla Polski – informuje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. W maju ma się odbyć wizyta gospodarcza singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA).

Drób jest najchętniej spożywanym mięsem przez mieszkańców Singapuru ze względu na uwarunkowania kulturowe i religijne. Dlatego dobrą informacją jest fakt, że przy okazji marcowej wizyty w tym kraju prezesa Agencji Rynku Rolnego Łukasza Hołubowskiego przedstawiciele AVA byli otwarci na wymianę handlową z Polską odnośnie importu żywności.

ceny kurcząt rzeźnych, kurczęta, ceny kurcząt, drób, produkcja drobiu, mięso, handel mięsem

Produkcja kurcząt znowu pójdzie w górę. Najwięksi gracze rosną w siłę

Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), po nieznacznym spadku w ubiegłym roku, w bieżącym światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 0,8 proc. do 89,5 mln ton. Wytwórczość pójdzie w górę przede...

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), która jest koordynatorem działań ze strony branży związanych z otwarciem rynku Singapuru na polski drób informuje, że spotkanie to dotyczyło m.in. przygotowań do inspekcji weterynaryjnej zakładów drobiarskich w Polsce. Mają się one odbyć w maju tego roku.

Wirus grypy u drobiu i ptaków dzikich nie będzie przeszkodą w uruchomieniu polskiego eksportu. Większość importu na rynek Singapuru pochodzi z państw o dużej powierzchni, dlatego AVA uznaje zasadę regionalizacji, tak aby pojawienie się pojedynczych ognisk wirusa w odległych miejscach kraju eksportera nie blokowało całkowicie jego sprzedaży zagranicznej.

Polski drób, jak informuje KRD-IG, jest także w zainteresowaniu jednej z największych sieci dystrybucyjnych działających w Singapurze Fair Price. Oznajmiła ona, że rozpocznie import mięsa białego z Polski niezwłocznie po jego dopuszczeniu na tamtejszy rynek.

Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA