Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w pierwszym tygodniu sierpnia odnotowano spadek cen zarówno żywca jak i mięsa drobiowego. Kurczęta brojlery i kaczki potaniały o 2 gr za kg, a cena indyków spadła o 2%.
Żywiec drobiowy w skupie w pierwszym tygodniu sierpnia potaniał. Taki sam trend dotyczył notowań mięsa drobiowego.
Ceny zakupu żywca drobiowego w pierwszym tygodniu sierpnia w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Sytemu Rolniczego Informacji Rynkowej MRiRW odnotowały spadek.
Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 4,22 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3 gr za kg niż przed miesiącem.
Notowania żywca indyczego ukształtowały się na poziomie 5,31 zł za kg. Jego cena była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem.
Wracają restrykcje weterynaryjne na Mazowszu po tym, jak po kilkutygodniowej przerwie stwierdzono kolejne ognisko grypy ptaków w stadzie drobiu. Ognisko HPAI nr 2021/339 zostało stwierdzone 9 sierpnia (na podstawie próbek pobranych...
Producenci za kaczki brojlery uzyskiwali średnio 4,95 zł za kg. Było to o 2 gr za kg mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem.
W porównaniu z cenami uzyskanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 30%, indyki o 22%, a kaczki brojlery o 14%.
Na początku sierpnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, potaniały również elementy drobiowe.
Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 6,70 zł za kg. Była ona o 7% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 0,6% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków sprzedawano po 10,63 zł za kg. Ich cena była o 6% niższa niż przed tygodniem oraz o 5% niż przed miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 46%, a indyków o 28%.