Drób w ostatnim tygodniu sierpnia podrożał za wyjątkiem indyków. Ich cena w ciągu tygodnia i miesiąca spadła odpowiednio o 2 i 4 gr za kg.
Dynamika zakażeń wirusami grypy u dzikich ptaków w ostatnim czasie zmienia się na niekorzyść. Od ubiegłego roku obserwujemy, że wirus po zakończeniu sezonu grypowego nie znika z ich populacji, lecz utrzymuje się na obszarach lęgowych naszego...
Cena w skupie indyków w dniach 22-28 sierpnia wyniosła średnio 8,52 zł za kg. Była ona o 2 gr za kg niższa niż przed tygodniem oraz o 4 gr za kg niższa niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki były o 73% droższe niż w analogicznym tygodniu 2021 r.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 6,08 zł za kg. Ich cena w ciągu tygodnia wzrosła o 1 gr za kg. Cena ta była jednocześnie o 1 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 47% niż przed rokiem.
Kaczki brojlery w ostatnim tygodniu sierpnia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podrożały o 1 gr za kg do wartości 7,38 zł za kg. Ich cena była o 1 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 48% niż przed rokiem.
Za gęsi tuczone dostawcy uzyskiwali średnio 15,82 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku gęsina podrożała o 61%.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,40 zł za kg, czyli o 2 gr za kg taniej niż przed tygodniem. Tuszki te były o 1% droższe niż przed miesiącem i o 60% niż przed rokiem.
Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia obniżyła się o 0,4%, do wartości 14,08 zł za kg. Była ona o 5% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 29% wyższa niż przed rokiem.