Bakterie typu Salmonella Enteritidis w 2016 r. wywołała 94,5 tys. zachorowań u ludzi i stanowiła niemal 60 proc. wszystkich przypadków salmonellozy w UE. Występowanie choroby najczęściej jest związane ze spożyciem mięsa drobiowego oraz jaj.
Salmonella Enteritidis jest najbardziej rozpowszechnionym typem salmonelli i odpowiada za 59 proc. wszystkich przypadków choroby w Unii Europejskiej. Najczęściej są one związane ze spożyciem jaj i produktów wytworzonych na ich bazie oraz konsumpcją mięsa drobiowego skażonego bakteriami.
Liczba przypadków choroby u ludzi wywołana bakterią typu Salmonella Enteritidis w ciągu ostatnich 10 lat spadła. Jednak w ubiegłym roku ta tendencja odwróciła się.
Bakteria ta wywołała 94,5 tys. zachorowań u ludzi i stanowiła niemal 60 proc. wszystkich przypadków salmonellozy w UE - informuje portal 3trzy3.pl
Mamy cztery krajowe programy zwalczające salmonellę w stadach drobiu - powiedział na sejmowej komisji rolnictwa wiceminister Rafał Romanowski. Dodał, że na 2018 r. wprowadzono zmiany dotyczące środków podejmowanych w przypadku stwierdzenia...
U kur niosek od 2014 r. odnotowano 3 proc. wzrost przypadków tej choroby. Specjaliści jednak podkreślają, że najczęstszą przyczyną występowania choroby u ludzi jest spożycie mięsa drobiowego, jaj oraz produktów wytworzonych na ich bazie.
Dużym zagrożeniem są również bakterie z gatunku Campylobacter. Patogeny te są odpowiedzialne za najwięcej chorób związanych ze spożywaniem żywności przez ludzi.
W 2016 r. spowodowały one ponad 246 tys. zachorowań, co stanowi wzrost o 6,1 proc. w porównaniu z rokiem 2015. Bakterie te także często znajdują się w mięsie drobiowym.
Specjaliści zwrócili również uwagę na bakterie z gatunku Listeria, które z reguły mają cięższy przebieg i w 97 proc. przypadków wymagają hospitalizacji. W ubiegłym roku liczba chorych, u których wykryto tę bakterię wzrosła o 9,3 proc., a 247 przypadków skończyło się zgonem.