Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadkach cen większości monitorowanych gatunków drobiu. Jeżeli chodzi o notowania mięsa drobiowego odnotowano duże wahania.
Notowania większości monitorowanych gatunków drobiu w pierwszym tygodniu stycznia spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których cena pozostała bez zmian.
W Polsce w dniach od 1 do 7 stycznia indyki skupowano średnio po 6,12 zł za kg. Cena ta była o 3 gr za kg niższa niż przed tygodniem oraz o 0,2% wyższa niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 33% tańszy niż przed rokiem.
Dostawcy za kurczęta brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu, uzyskiwali średnio 4,66 zł za kg. Cena ta była o 2% niższy niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.
Grypa ptaków została stwierdzona w komercyjnym gospodarstwie drobiowym. Tym razem w stadzie znajdowały się kaczki rzeźne. Wirus H5N1 odpowiedzialny za wszystkie ogniska HPAI w 2023 roku w Polsce, jest wykrywany w gospodarstwach drobiowych od...
Cena kaczek brojlerów, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 6,80 zł za kg. Była ona o 0,5% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, a także o 11% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Kury ze stad nastawionych na produkcję jaj skupowano średnio po 2,95 zł za kg. Ich cena była o ponad 2% niższa niż przed tygodniem.
Na początku 2024 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,26 zł za kg. Było to o 17% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 19,5% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 2% niższa niż przed rokiem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 7% do wartości 13,06 zł za kg. Cena tego asortymentu była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.