Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o zmianach w cenach skupu żywca i mięsa drobiowego. Kaczki brojlery podrożały, kurczęta potaniały, a cena indyków pozostała bez zmian.
Ceny w skupie drobiu pod koniec listopada uległy zmianom. Kaczki brojlery podrożały, kurczęta potaniały, a cena indyków pozostała bez zmian.
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu listopada ceny monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW rodzajów żywca drobiowego były różnokierunkowe.
Kaczki brojlery w ciągu tygodnia podrożały o 0,5% do wartości 5,24 zł za kg. Ich cena była o 3% wyższa niż przed miesiącem.
Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 3,96 zł za kg. Była ona o 3% niższa niż tydzień wcześniej i o 0,5% niż przed miesiącem.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, zabrała głos w sprawie rosnącej presji na likwidację klatkowego chowu kur. Producenci doświadczają jej ze strony sieci handlu detalicznego oraz niektórych przedsiębiorstw spożywczych. Dobrostan...
Notowania indyków podobnie jak w poprzednim tygodniu ukształtowały się na poziomie 5,11 zł za kg. Jednocześnie były one o 5% wyższe niż miesiąc wcześniej.
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kurczęta brojlery były droższe o 29,5%, indyki o 24%, a kaczki brojlery o 22,5%.
Pod koniec listopada, w porównaniu z poprzednim tygodniem odnotowano duży wzrost cen zbytu asortymentu drobiowego.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,88 zł za kg. Cena tuszek indyków wynosiła 11,52 zł za kg. W obu przypadkach cena w ciągu tygodnia wzrosła o 9%. W ciągu miesiąca wzrosła ona odpowiednio o 15% i 12%.
Cena tuszek kurcząt była wyższa niż w analogicznym okresie 2020 r. o 85,5%, a tuszek indyków o 28%.