Wieprzowina i drób to zdrowe i dietetyczne mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-01-2021,13:20 Aktualizacja: 21-01-2021,13:17
A A A

Mięso wieprzowe oraz drobiowe może być dobrym źródłem odpowiednio żelaza i białka, dlatego warto je uwzględnić w diecie, ale także w procesie odchudzania.

Aneta Łańcuchowska, dietetyk i blogerka kulinarna, podczas spotkania "Wszystko, czego nie wiedzieliście o mięsie, ale baliście się zapytać", zorganizowanego 20 stycznia przez Związek Polskie Mięso, opowiedziała m.in. o roli mięsa wieprzowego i drobiowego w procesie odchudzania.

Zgodnie z wynikami badań CBOS z 2019 roku, ponad 80% dorosłych Polaków zjada trzy posiłki w ciągu dnia. 72% badanych między posiłkami je słodycze, chipsy i inne niepełnowartościowe przekąski.

Szacunki mówią, że do 2030 r. jedna trzecia Polaków może cierpieć na otyłość.

parlament europejski, wegeburger, Europejska Organizacja Konsumentów, mleko, jogurt, burger wołowy, mięso, Copa-Cogeca

Burger tylko z mięsa. Walka o nazewnictwo trwa

"Nie ma i nie będzie naszej zgody na sprzedawanie konsumentom imitacji produktów rolnych pod nazwami które są używane dla autentycznych produktów" czytamy w komunikacie Copa Cogeca. Mleko, masło, serwatka czy jogurt...

- Popełniamy wiele błędów żywieniowych, które powodują, że przybieramy na wadze. Należą do nich przede wszystkim długie przerwy między posiłkami, zbyt duża ilość węglowodanów oraz tłuszczu w diecie. Skutkuje to nie tylko stale rosnącą wagą, ale też pogarszającym się samopoczuciem oraz spadkiem odporności - mówiła dietetyk i blogerka kulinarna Aneta Łańcuchowska.

Dietetycy zalecają, aby dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych takich jak żelazo, białko czy witamin A, E, D, K i pochodzących z grupy B.

- Mięso wieprzowe oraz drobiowe w odpowiedniej ilości może być dobrym źródłem żelaza i białka, dlatego warto je uwzględnić w diecie, również w procesie odchudzania - podkreślała dietetyczka.

- Wokół wieprzowiny oraz drobiu powstało wiele mitów, z którymi jako Związek Polskie Mięso musimy się mierzyć. Mięso produkowane w Polsce jest uznawane za najlepsze na świecie, dlatego warto je regularnie spożywać tym bardziej, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów - mówił Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

Spotkanie z dietetykiem zostało zorganizowane w ramach III edycji kampanii "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje" prowadzonej przez Związek Polskie Mięso.

W spotkaniu wzięli udział ambasadorzy projektu Ola Nguyen oraz Matteo Brunnetti, a także prof. Agnieszka Wierzbicka, ekspertka kampanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA