Ceny większości gatunków drobiu w drugim tygodniu lutego podrożały. Wyjątek stanowią indyki, których cena w ciągu tygodnia spadła o 0,6%.
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu uległy zmianie. Kurczęta i kaczki brojlery podrożały, a notowania indyków spadły.
Kurczęta brojlery w dniach 6-12 lutego skupowano średnio po 5,67 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej oraz taka sama jak przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 24% droższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 8,96 zł za kg. Cena ta była o 0,6% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, a także o 35% wyższa niż przed rokiem.
Inspekcja Weterynaryjna w ostatnich dniach potwierdziła 11 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce. Łącznie we wszystkich 52 w 2023 roku znajdowało się 877 954 sztuk drobiu. Ogniska HPAI w okresie od 7 do 13 lutego wybuchły w...
Kaczki brojlery skupowano średnio po 7,72 zł za kg. Było to o 4 gr za kg drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 22,5% niż przed rokiem.
W drugim tygodniu lutego tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 8,59 zł za kg. Było to odpowiednio o 1% i 10% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej.
Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 15,07 zł za kg i była o 2 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 13%, a tuszki indyków o 28%.
W 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyeksportowano z Polski ponad 2 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek).
Było to o 8% więcej niż w 2021 r. W tym czasie przychody z eksportu wzrosły o 54%, do 5,1 mld euro (około 24 mld zł), a import asortymentu drobiowego zwiększył się o 12% i osiągnął poziom 214 tys. ton. Jego wartość wzrosła o 37%, do kwoty 464 mln euro (około 2205 mln zł).