Ceny drobiu w pierwszym tygodniu sierpnia uległy niewielkim zmianom. Wzrost notowań dotyczył kaczek i gęsi, spadek indyków, a bez zmian pozostała cena kurcząt typu brojler.
Ceny w skupie drobiu w pierwszym tygodniu sierpnia uległy niewielkim zmianom. Wzrost notowań dotyczył kaczek i gęsi, spadek indyków, a bez zmian pozostała cena kurcząt typu brojler.
Żywiec drobiowy w pierwszym tygodniu uległ niewielkim wahaniom cen. Producenci za kurczęta brojlery uzyskiwali średnio 6,07 zł za kg. Cena ta była taka sama jak przed tygodniem i miesiącem. Kurczęta były jednocześnie o 44% droższe niż przed rokiem.
Za indyki dostawcy uzyskiwali średnio 8,53 zł za kg. Było to o 3 gr za kg mniej niż tydzień wcześniej i o 1 gr za kg niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki były o 61% droższe.
Ceny drobiu w ostatnich tygodniach są stabilne. Notowania kurcząt brojlerów na wolnym rynku wynoszą około 5,7 zł za kg żywca, a kontraktacyjne 6 zł. W przypadku indorów zmalały one nieco poniżej 9 zł za kg. - Na tę chwilę możemy...
Kaczki typu brojler skupowano średnio po 7,38 zł za kg. Było to o 0,2% więcej niż przed tygodniem. Producenci za gęsi tuczone uzyskiwali 15,56 zł za kg, czyli o 0,9% więcej niż przed rokiem.
Z kolei kury mięsne ze stad reprodukcyjnych kosztowały w pierwszym tygodniu sierpnia 3,99 zł za kg i były o niemal 4% tańsze niż przed tygodniem.
W zakładach drobiarskich, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena tuszek kurcząt patroszonych obniżyła się w ciągu tygodnia o 2,5%, do wartości 9,05 zł za kg. Cena ta była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 11% i o 35%.
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 14,50 zł za kg. Było to 2% taniej niż przed tygodniem oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków była o 36% wyższa niż przed rokiem.
W pierwszym półroczu 2022 r. największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 2,3 mld euro, co daje około 10,8 mld zł.
W okresie tym z Polski wyeksportowano łącznie 961 tys. ton produktów drobiowych. Było to o 9% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 103 tys. ton drobiu, czyli o 26% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.