Ceny w skupie drobiu w drugim tygodniu września wzrosły niemal we wszystkich monitorowanych gatunkach żywca. Wyjątek stanowiły indory, które potaniały o 1,6% do wartości 8,34 zł za kg.
Ceny większości gatunków drobiu w drugim tygodniu września wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, których notowania pozostały bez zmian oraz indory, które potaniały.
Kurczęta brojlery w dniach 5-11 września, podobnie jak w poprzednim tygodniu skupowano po 6,09 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 51% niż przed rokiem.
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 8,52 zł za kg. Cena ta była o około 1% niższa niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 74% wyższa niż przed rokiem. W tym czasie indory skupowano średnio po 8,34 zł za kg, czyli o 1,6 mniej niż przed tygodniem, a indyczki po 8,70 zł za kg, czyli o 0,4% więcej niż przed tygodniem.
Wielka Brytania potwierdza wystąpienie grypy ptaków. Wirus H5N1 został wykryty w gospodarstwie w pobliżu Gayton w zachodnim Norfolk. Agencja Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHA) informuje, że w jednej z ferm w Wielkiej Brytanii...
Cena kaczek typu brojler ukształtowała się na poziomie 7,40 zł za kg i była 0,6% wyższa niż przed tygodniem. Z kolei gęsi tuczone podrożały o 0,4% do wartości 16,05 zł za kg.
Największe podwyżki cen dotyczyły kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, których cena wzrosła o 8,1% do wartości 4,46 zł za kg.
W zakładach drobiarskich cena tuszek kurcząt patroszonych wzrosła w ciągu tygodnia o 2%, do wartości 9,17 zł za kg. Była one o 2 gr za kg droższe niż przed miesiącem.
Tuszki indyków zbywano średnio po 14,64 zł za kg, czyli o 3% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 6% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 60% wyższa niż przed rokiem, a cena tuszek indyków o 38%.
W okresie styczeń–lipiec 2022 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 37% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 24,4 mld zł.
Największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 12,7 mld zł.
W tym okresie z Polski wyeksportowano 1,1 mln ton produktów drobiowych, czyli o 9,5% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju trafiło 125 tys. ton drobiu. Było to o 21% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.