Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w trzecim tygodniu listopada odnotowano wzrost cen we wszystkich kategoriach drobiu. Ten sam trend odnotowano w skupie mięsa drobiowego.
W trzecim tygodniu listopada odnotowano wzrost cen we wszystkich monitorowanych gatunkach drobiu. Największe podwyżki dotknęły kaczek brojlerów.
Krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w trzecim tygodniu listopada za indyki płaciły średnio 5,11 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,09 zł za kg. Była ona o 1 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 14 gr niż przed miesiącem.
Powiat kaliski, gostyński i turecki. To w nich wybuchło najnowszych 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI. Łącznie od 2 listopada służby potwierdził ich już 25. Liczba ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI podtypu H5N1 w...
Za kaczki brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, dostawcy uzyskiwali średnio 5,21 zł za kg. Było to o 2% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż w trzecim tygodniu października.
W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 33%, indyki o 22%, a kaczki brojlery o 21,5%.
W dniach 15-21 listopada zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,29 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 4% do wartości 10,57 zł za kg. Były one o 3% droższe niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego tygodnia sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 56%, a indyków o 19%.