Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, ze zarówno ceny żywca drobiowego jaki i mięsa na przełomie roku wzrosły. Kurczęta brojlery podrożały w tym okresie o 1 gr za kg, a indyki o 1%.
Cena skupu żywca drobiowego pod koniec roku wzrosła. Trend ten dotyczył również mięsa drobiowego.
Żywiec drobiowy w skupie w dniach od 21 grudnia do 3 stycznia odnotował kolejne wzrosty cen.
Kurczęta brojlery podrożały w tym okresie o 1 gr za kg do wartości 3,09 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 6% niższa niż przed rokiem.
Cena indyków, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w ciągu tygodnia wzrosła o 1% do wartości 4,19 zł za kg. Była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem, a także o 27,5% niższa niż przed rokiem.
Służby weterynaryjne poinformowały o dwóch nowych ogniskach ptasiej grypy w Polsce. Wirus został potwierdzony w woj. warmińsko-mazurskim oraz w woj. lubuskim. Główny lekarz weterynarii potwierdził dziś (12 stycznia) wystąpienie...
Kaczki brojlery, podobnie jak w poprzednim notowaniu oraz na początku grudnia 2020 r., kosztowały średnio 4,29 zł za kg. Jednocześnie ich cena była o 1% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
W ślad za wzrostem cen drobiu w skupie podrożały również elementy drobiowe. Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 5,18 zł za kg.
Cena ta była o 6% wyższa niż w tygodniu przedświątecznym oraz o 27,5% wyższa niż na początku grudnia 2020 r.
Tuszki indyków kosztowały średnio 8,86 zł za kg i były o 6% droższe w odniesieniu do poprzedniego notowania oraz o 0,3% droższe niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 10%, a indyków o 7%.