Polska drugim eksporterem drobiu w UE
Kraje Unii Europejskiej wyeksportowały przed rokiem 4,8 mln ton drobiu. To tylko o 0,2 proc. mniej niż przed rokiem. Zmieniła się jednak struktura sprzedaży.
Różnice dotyczyły wielu krajów azjatyckich oraz afrykańskich. Według danych Eurostatu mocno w górę poszedł wywóz drobiu do RPA (7,4 proc. r/r do 209 tys. ton), Arabii Saudyjskiej (15,7 proc. do 142 tys. ton) i na Filipiny (66 proc. do 73,1 tys. ton) - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.
Drób i wołowina z Polski może jechać do Egiptu
Wysyłki do RPA w ostatnich trzech latach rosły systematycznie i kraj ten umocnił się na pozycji pierwszego, nieunijnego odbiorcy drobiu ze Wspólnoty. Z drugiej strony zmniejszyła się sprzedaż mięsa i podrobów do Beninu (17 proc. do 136 tys. ton) oraz Hongkongu (26 proc. do 100 tys. ton).
Eksport na rynki wewnętrzne UE stanowił blisko 73 proc. wysyłek. Zmniejszyły się dostawy do Niemiec (4,9 proc.), Belgii (14 proc.) i na Węgry (27 proc.), a wzrosły do Wielkiej Brytanii (8 proc.), Francji (4,2 proc.) oraz Hiszpanii (19 proc.).
Największym unijnym eksporterem mięsa i podrobów drobiowych była - podobnie jak rok wcześniej - Holandia, która odpowiadała za 23 proc. sprzedaży. Polska, drugi pod względem wolumenu dostawca drobiu ze Wspólnoty zwiększyła wywóz o 17,5 proc. r/r do 839 tys. ton. Do krajów ugrupowania wysłaliśmy natomiast 660 tys. ton towarów (+16 proc.), co stanowiło 21 proc. unijnego importu.
Import mięsa i podrobów drobiowych na unijny rynek z państw trzecich zwiększył się przez rok z 312 do... 313 tys. ton, a spadły przede wszystkim o 6 proc. dostawy z Brazylii.