Sprawdź aktualne ceny żywca drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-03-2021,14:30 Aktualizacja: 29-03-2021,10:51
A A A
Kurczęta i kaczki brojlery w drugim tygodniu marca podrożały. Z kolei indyki po dynamicznych wzrostach w styczniu i lutym potaniały.
 
Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery, w dniach 8–14 marca, uzyskiwali średnio 3,61 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 4,5% niż przed miesiącem. 
 
Kurczęta, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, były również o 6% droższe niż przed rokiem. 
 
Notowania indyków, po dynamicznym wzroście w styczniu i lutym 2021 r., w drugim tygodniu marca uległy niewielkim spadkom. 
 
jaja klatkowe, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Katarzyna Gawrońska

Koszty poprawy dobrostanu kur powinien ponosić także handel

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przekonuje, że koszty poprawy dobrostanu kur powinni także ponosić partnerzy handlowi. Rezygnacja z zakupu jaj klatkowych wymusza bowiem wzrost kosztów produkcji, a co za tym idzie cen. - Hodowcy...
Ich cena ustabilizowała się na poziomie 5,57 zł za kg i była o 2 gr niższa niż przed tygodniem. Indyki były jednak o 4% droższe niż w analogicznym tygodniu lutego oraz o 1% niż przed rokiem. 
 
Kaczki brojlery kosztowały średnio 4,58 zł za kg i były o 1 gr za kg droższe niż tydzień wcześniej, a także o 4% niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
W drugim tygodniu marca zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 5,99 zł za kg. Było to o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem.
 
Tuszki indyków patroszonych kosztowały średnio 11,19 zł za kg i były o 1% tańsze niż tydzień wcześniej, ale o 16,5% droższe niż przed miesiącem. 
 
W porównaniu z cenami uzyskiwanymi w tym samym okresie poprzedniego roku tuszki kurcząt były droższe o 5%, a tuszki indyków o 18%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA