Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wielokierunkowych zmianach cen żywca wieprzowego. Większość monitorowanych gatunków drobiu w połowie lutego potaniało.
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w połowie lutego spadły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które podrożały o 1%.
Na rynku krajowym w dniach od 12 do 18 lutego zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 4,69 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej.
Cena żywca indyczego w ciągu tygodnia spadła o 0,2% do wartości 6,14 zł za kg. Była ona o 1% niższa niż przed miesiącem.
Kaczki brojlery odnotowały kolejny spadek. Tym razem ich cena w ciągu tygodnia obniżyła się o 1% do wartości 6,67 zł za kg. Była ona o 2% niższa niż przed miesiącem.
Główny Inspektorat Weterynarii naniósł na mapę obrazującą występowanie ognisk grypy ptaków najnowsze tj. 23. Ognisko HPAI u indyków rzeźnych zostało stwierdzone 27 lutego. Gospodarstwo, w którym wybuchło ognisko...
W odniesieniu do notowań sprzed roku cena kaczek brojlerów była niższa o 14%, kurcząt brojlerów o 18%, a indyków o 31%.
W zakładach drobiarskich, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, od trzeciej dekady stycznia drożeją tuszki kurcząt patroszonych.
W połowie lutego mięso to zbywano średnio po 8,22 zł za kg. Cena ta była o 4,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 16% niż przed miesiącem.
Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia spadła o 0,5% do wartości 13,41 zł za kg. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym tygodniem ubiegłego roku tuszki kurcząt potaniały o 9%, a tuszki indyków o 13%.