Ceny drobiu spadają. Mięso też tanieje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-10-2020,11:00 Aktualizacja: 27-10-2020,10:26
A A A
Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia potaniały o 1%, a indyki o 1 grosz za kg. Jednocześnie ich cena w skali roku zmniejszyła się odpowiednio o 4 i 29%.
 
Cena zakupu kurcząt brojlerów na rynku krajowym w dniach 12-18 października spadła o 1% do wartości 3,17 zł za kg. Była ona o 2% niższa niż przed miesiącem oraz 4% niższa niż przed rokiem.
 
Indyki skupowano średnio po 4,18 zł za kg i było to o 1 grosz mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale aż o 29% niższa niż w tym samym okresie 2019 r.
 
HPAI, grypa ptaków, KIPDiP, ognisko HPAI, przypadek HPAI, dzikie ptactwo, kaczki, łabędzie

Dwa wirusy zamiast jednego. Trudne czasy dla drobiarzy

Polskie drobiarstwo może się wkrótce znaleźć w bardzo trudnej sytuacji. Pandemia Covid-19 przybiera na sile. Hodowcy drobiu, zdaniem Krajowej Izba Producentów Drobiu i Pasz, będą się prawdopodobnie zmagać także z następstwami grypy...
 
W drugim tygodniu października zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 4,19 zł za kg. Ich cena była o 4% niższa niż przed tygodniem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
Jednocześnie notowania tuszek były o 16% niższe niż miesiąc wcześniej i o 11% niższe niż przed rokiem. 
 
Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 1,5% do wartości 9,01 zł za kg. Cena ta była o 12% wyższa niż przed miesiącem, ale o 3,5% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
 
Według danych GUS w Polsce w okresie od stycznia do września 2020 r. podaż żywca drobiowego w skupie wzrosła o 3% i osiągnęła wartość  2 359 tys. ton.
 
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA