Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że zarówno żywiec drobiowy jak i mięso drobiowe potaniały. Cena kurcząt brojlerów spadła o 1%, a indyków o 1 grosz za kg.
Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia potaniały o 1%, a indyki o 1 grosz za kg. Jednocześnie ich cena w skali roku zmniejszyła się odpowiednio o 4 i 29%.
Cena zakupu kurcząt brojlerów na rynku krajowym w dniach 12-18 października spadła o 1% do wartości 3,17 zł za kg. Była ona o 2% niższa niż przed miesiącem oraz 4% niższa niż przed rokiem.
Indyki skupowano średnio po 4,18 zł za kg i było to o 1 grosz mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale aż o 29% niższa niż w tym samym okresie 2019 r.
Polskie drobiarstwo może się wkrótce znaleźć w bardzo trudnej sytuacji. Pandemia Covid-19 przybiera na sile. Hodowcy drobiu, zdaniem Krajowej Izba Producentów Drobiu i Pasz, będą się prawdopodobnie zmagać także z następstwami grypy...
W drugim tygodniu października zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 4,19 zł za kg. Ich cena była o 4% niższa niż przed tygodniem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Jednocześnie notowania tuszek były o 16% niższe niż miesiąc wcześniej i o 11% niższe niż przed rokiem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 1,5% do wartości 9,01 zł za kg. Cena ta była o 12% wyższa niż przed miesiącem, ale o 3,5% niższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
Według danych GUS w Polsce w okresie od stycznia do września 2020 r. podaż żywca drobiowego w skupie wzrosła o 3% i osiągnęła wartość 2 359 tys. ton.