Japonia otwarta na polskie mięso drobiowe i jaja. Zakaz zniesiony
„Główny lekarz weterynarii Japonii zniósł 12 lipca br. zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw” – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak podkreślił resort, dzięki zdjęciu zakazu, do Japonii mogą być eksportowane:
- jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
- mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.
Ministerstwo wskazało, że polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro.
„W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie” – wymienia MRiRW.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś