Japonia otwarta na polskie mięso drobiowe i jaja. Zakaz zniesiony

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
15-07-2024,11:25 Aktualizacja: 15-07-2024,17:03
A A A

„Główny lekarz weterynarii Japonii zniósł 12 lipca br. zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw” – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak podkreślił resort, dzięki zdjęciu zakazu, do Japonii mogą być eksportowane:

- jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;

- mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.

Ministerstwo wskazało, że polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro.

„W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie” – wymienia MRiRW.

Poleć
Udostępnij