Cena żywca drobiowego wzrosła, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. W ślad za podwyżkami cen żywca wzrosły ceny mięsa drobiowego.
Ceny wszystkich monitorowanych gatunków drobiu w drugim tygodniu marca wzrosły. W tym samym czasie mięso drobiowe również podrożało.
Kurczęta brojlery w dniach od 6 do 12 marca skupowano średnio po 5,86 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem i o 19% niż przed rokiem.
Indyki w ciągu tygodnia podrożały o 5 gr za kg do wartości 8,94 zł za kg. Były one 2 gr za kg tańsze niż przed miesiącem, ale o 26% droższe niż przed rokiem.
Polska prawdopodobnie pozostanie w 2023 r. liderem w UE w eksporcie drobiu do krajów trzecich - oceniła dr Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Istotnym czynnikiem ryzyka dla sektora pozostanie grypa...
Producenci za kaczki brojlery uzyskiwali średnio 7,71 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg wyższa niż przed tygodniem i o 1 gr za kg niższa niż przed miesiącem. Kaczki były jednocześnie o 21% droższe niż przed rokiem.
W drugim tygodniu marca cena tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 9,43 zł za kg i była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 14,92 zł za kg, czyli o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem.
Cena tuszek kurcząt, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była o 3% wyższa niż przed rokiem, a cena tuszek indyków o 26%.