Sprawdź ceny żywca i mięsa drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-12-2020,13:40 Aktualizacja: 01-12-2020,11:23
A A A
Kurczęta brojlery w trzecim tygodniu listopada potaniały o 0,6%, a indyki o 1%. Cena tego żywca była odpowiednio o 5 i 29% niższa niż przed rokiem. 
 
W dniach 16-22 listopada bieżącego roku za kurczęta brojlery krajowi producenci otrzymywali średnio 3,06 zł za kg. 
 
Cena ta była o 0,6% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 5% niższa niż przed rokiem. 
 
Notowania indyków, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia spadły o 1%, do wartości 4,13 zł za kg. Ich cena była o około 2% niższa niż przed miesiącem i o 29% niższa niż przed rokiem. 
 
ptasia grypa, szczep H5N8, wielka Brytania, ferma indyków,

Ptasia grypa u indyków w Wielkiej Brytanii

Ferma w North Yorkshire w Wielkiej Brytanii została zaatakowana przez wirus ptasiej grypy. Do uboju i utylizacji trafiło ponad 10 tys. indyków.   Szczep ptasie grypy H5N8 pojawił w hodowli indyków w pobliżu Northallerton w sobotę...
Od końca października notowany był sezonowy wzrost cen gęsi, przy niewielkich zmianach cen kaczek – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
Za gęsi tuczone producenci uzyskiwali średnio 8,06 zł za kg. Cena ta była o 5% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 10% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Kaczki brojlery kupowano średnio po 4,27 zł za kg. Było to o 2 gr mniej niż w poprzednich notowaniach oraz o 3 gr więcej jak przed miesiącem.
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku cena gęsi była niższa o 5%, a kaczek o 2%. 
 
W trzecim tygodniu listopada tuszki kurcząt patroszonych kosztowały 3,71 zł za kg. Było to o 8% mniej niż przed tygodniem i o 13% mniej niż w poprzednim miesiącu oraz o 26% mniej niż przed rokiem. 
 
Tuszki indyków zbywano po 9,00 zł za kg. Ich cena była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA