Fipronil w jajach i mięsie drobiowym. GLW wydał komunikat
Główny lekarz weterynarii wydał komunikat w sprawie obecności niedozwolonej substancji jaką jest fipronil w jajach i mięsie drobiowym pochodzącym z państw członkowskich Unii Europejskiej.
"W dniu 21/07/2017 r., do Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF w Głównym Inspektoracie Weterynarii wpłynęło powiadomienie nr 2017.1065 wygenerowane przez władze Belgii w sprawie obecności niedozwolonej substancji fipronilu, której obecność stwierdzono w jajach konsumpcyjnych w Belgii" - czytamy w komunikacie.
Kurczaki skażone fipronilem mogły trafić do Polski
Jaja w Belgii były zanieczyszczone holenderskim produktem pod nazwą "Dega 16", który nie jest dopuszczony w Polsce. Używa się go do spryskiwania drobiu przeciw ektopasożytowi, ptaszyńcowi kurzemu (Dermanyssus gallinae).
Z informacji Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych wynika, że w wykazie produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu w naszym kraju znajduje się pięć produktów biobójczych zawierających fipronil. Nie są one jednak przeznaczone do stosowania u zwierząt, z których pozyskuje się żywność.
Pierwotne powiadomienie RASFF nie zawierało informacji o dystrybucji do Polski jaj, mięsa i produktów drobiowych zawierających fipronil.
Główny lekarz weterynarii polecił jednak terenowym organom inspekcji weterynaryjnej aby ta podczas rutynowych kontroli ferm drobiowych sprawdzała, czy w obiektach nielegalnie stosowane są preparaty biobójcze zawierające w swoim składzie fipronil.
Nie ma zgody na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie
GLW polecił także zabezpieczenie i pobranie urzędowych prób z mięsa drobiowego pozyskanego z uboju 1 sierpnia w polskim zakładzie drobiarskim, do którego skierowano 4900 kur z fermy, na której stosowano preparat DEGA 16 zawierający fipronil.
Mięso pozyskane z partii ubojowej zostało zablokowane. Pobrano z niego próbki urzędowe do badań w kierunku obecności fipronilu.
"21 sierpnia z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego wpłynęły wyniki badań próbek pobranych w chłodni składowej. Był to wynik niezgodny czyli fipronil był obecny na poziomie 0,016 mg/kg" - czytamy w komunikacie.
Mięso drobiowe w którym został wykryty fipronil, decyzją administracyjną PLW w Gdańsku zostanie więc skierowane do utylizacji.
Pełna treść komunikatu głównego lekarza weterynarii w sprawie obecności niedozwolonej substancji - fipronil w jajach i mięsie drobiowym pochodzącym z państw członkowskich Unii Europejskiej można znaleźć tutaj.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych