Polski drób na czarnej liście

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
06-11-2019,12:30 Aktualizacja: 06-11-2019,12:40
A A A

Coldiretti Varese, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na tamtejszy rynek. Znalazło się na niej mięso drobiowe z Polski.

Za wyznacznik uznano liczbę alertów dotyczących poszczególnych produktów. A w sprawie obecności salmonelli w polskich kurczakach w 2019 r. wydano w Unii Europejskiej 6 ostrzeżeń - informuje poral polsatnews.pl.  

produkcja i eksport drobiu, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, handel mięsem

Produkcja oraz eksport drobiu rosną i rosną

Eksport drobiu z Polski w 2019 roku może zwiększyć się o 8 proc. w skali roku - szacują eksperci IERiGŻ. Do wzrostu wywozu przyczyni się utrzymanie przewagi cenowej polskich kurczaków oraz dynamiczny rozwój eksportu na rynki poza...

Od początku 2019 r. w UE pojawiło się 281 ostrzeżeń dotyczących żywności, czyli średnio jedno dziennie. Aż 44 proc. z nich dotyczyło produktów z krajów Wspólnoty.

Do najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych w 2019 roku we Włoszech zaliczono:

  • ryby z Hiszpanii (ze względu na zawartość rtęci)
  • ryby z Francji (pasożyty Anisakis)
  • materiały mające kontakt z żywnością z Chin (metale ciężkie)
  • orzechy pistacjowe z Turcji (aflatoksyny)
  • orzeszki ziemne z Egiptu (aflatoksyny)
  • małże z Hiszpanii (bakterie Escherichia Coli)
  • mięso drobiowe z Polski (salmonelle)
  • orzechy pistacjowe z USA (aflatoksyny)
  • mięso drobiowe z Węgier (salmonelle)
  • migdały z USA (aflatoksyny)

źródło: polsatnews.pl
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA