Polski drób na czarnej liście
Coldiretti Varese, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na tamtejszy rynek. Znalazło się na niej mięso drobiowe z Polski.
Za wyznacznik uznano liczbę alertów dotyczących poszczególnych produktów. A w sprawie obecności salmonelli w polskich kurczakach w 2019 r. wydano w Unii Europejskiej 6 ostrzeżeń - informuje poral polsatnews.pl.
Produkcja oraz eksport drobiu rosną i rosną
Od początku 2019 r. w UE pojawiło się 281 ostrzeżeń dotyczących żywności, czyli średnio jedno dziennie. Aż 44 proc. z nich dotyczyło produktów z krajów Wspólnoty.
Do najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych w 2019 roku we Włoszech zaliczono:
- ryby z Hiszpanii (ze względu na zawartość rtęci)
- ryby z Francji (pasożyty Anisakis)
- materiały mające kontakt z żywnością z Chin (metale ciężkie)
- orzechy pistacjowe z Turcji (aflatoksyny)
- orzeszki ziemne z Egiptu (aflatoksyny)
- małże z Hiszpanii (bakterie Escherichia Coli)
- mięso drobiowe z Polski (salmonelle)
- orzechy pistacjowe z USA (aflatoksyny)
- mięso drobiowe z Węgier (salmonelle)
- migdały z USA (aflatoksyny)
źródło: polsatnews.pl
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych