Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny żywca drobiowego na początku grudnia były niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Kurczęta, indyki i gęsi potaniały odpowiednio o 6%, 29% oraz 8%.
Kurczęta brojlery w Polsce w drugim tygodniu grudnia podrożały o 0,5%, cena indyków wzrosła o 1%, a gęsi tuczonych o 4%. Ich notowania były odpowiednio o 6%, 29% oraz 8% niższe niż przed rokiem.
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach od 7 do 13 grudnia bieżącego roku skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,03 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6% niższa jak przed rokiem.
Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,15 zł za kg, informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Polska potwierdziła do tej pory 42 w 2020 r. ogniska ptasiej grypy (HPAI). W efekcie Hongkong i Kirgistan wprowadziły ograniczenia importowe drobiu i produktów drobiowych. Służby weterynaryjne informują, że w związku z potwierdzeniem...
Było to o 1% drożej niż przed tygodniem, ale o 1% taniej niż przed miesiącem oraz aż o 29% taniej niż przed rokiem.
Za gęsi tuczone w skupie płacono przeciętnie 9,07 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 19% wyższa niż przed miesiącem, a także o 8% niższa jak przed rokiem.
Cena kaczek brojlerów spadła o 1 gr za kg do wartości 4,30 zł za kg. Jednocześnie była ona o 1 gr niższa niż przed miesiącem oraz o 3% niższa niż przed rokiem.
W drugim tygodniu grudnia tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 4,48 zł za kg. Było to o 10% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 11% drożej niż przed miesiącem, ale o 20% taniej niż przed rokiem.
Tuszki indyków sprzedawano po 8,82 zł za kg. To o 1 gr za kg mniej niż przed tygodniem oraz o 1% mniej niż przed miesiącem, a także o 13% mniej niż w analogicznym tygodniu 2019 r.
W okresie styczeń–październik 2020 r. Polska zwiększyła eksport produktów drobiowych, a ich wartość wyniosła 2,4 mld euro, czyli około 10,4 mld zł.
W tym czasie Polska wyeksportowano 1 511 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek). Było to o 2% więcej niż przed rokiem.
Do kraju trafiło w tym okresie 120 tys. ton drobiu. To o 23% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r.