Ceny w skupie drobiu pod koniec listopada uległy wahaniom. Kurczęta i kaczki brojlery potaniały, a cena indyków i gęsi tuczonych nieznacznie wzrosła.
Ceny żywca drobiowego w czwartym tygodniu listopada odnotowały zmiany. Kurczęta i kaczki brojlery potaniały, a cena indyków i gęsi tuczonych nieznacznie wzrosła.
Kurczęta brojlery w dniach od 20 do 26 listopada w ciągu tygodnia potaniały o 3 gr za kg do wartości 4,89 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.
Dostawcy za indyki uzyskiwali średnio 6,12 zł za kg. Ich cena była o 1 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej i o 1 gr za kg niższa niż przed miesiącem. Żywiec indyczy był jednocześnie o 33% tańszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Dla branży drobiarskiej bieżący rok był pełen zawirowań dotyczących zarówno ceny skupu zwierząt, jak i bazy surowcowej. Polska była i wciąż jest również pod dużą presją ukraińskiego eksportu, który zaburza równowagę...
Gęsi tuczone, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, skupowano średnio po 15,12 zł za kg. Było to o 1% drożej niż przed tygodniem, ale o 1% taniej niż miesiąc wcześniej, a także o 18% niż przed rokiem.
Za kaczki brojlery płacono średnio 6,96 zł za kg. Było to o 5 gr za kg mniej niż przed tygodniem oraz o 3 gr za kg niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kaczki brojlery były o 9% tańsze.
Pod koniec listopada na rynku krajowym tuszki kurcząt patroszonych podrożały o 5% do wartości 7,44 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 9% niższa niż przed rokiem.
Tuszki indyków sprzedawano średnio po 13,31 zł za kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była jednocześnie o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 15% niższa niż przed rokiem.