Perspektywy rynku mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-03-2025,14:40 Aktualizacja: 21-03-2025,14:39
A A A
Sytuacja bieżąca oraz przewidywania, trendy i zmiany na światowych i europejskich rynkach produktów mięsnych. Ekspert rynku wieprzowego i drobiowego przedstawił perspektywy na kolejne lata. 
 
Osler Desouzart z Brazylii, jednym najbardziej rozpoznawalnych ekspertów rynku wieprzowego i drobiowego, 20 marca w Warszawie opowiedział o przyszłości rynku mięsnego. 
 
Organizatorami spotkania były: firma Ceva, Związek Polskie Mięso i POLPIG.
 
Osler Desouzart jest członkiem Rady Doradczej Światowego Forum Rolnictwa, a w marcu 2004 r. założył własną firmę konsultingową. Ekspert pracuje dla dwóch największych firm przemysłu wieprzowego i drobiowego w Brazylii, kierując ich działami handlu zagranicznego. 
 
pryszczyca, bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna, owce, kozy, toot and mouth disease, FMD, Aphtovirus

Pryszczyca na Węgrzech. Groźny precedens dla ... Polski

Choć ognisko pryszczycy, które wybuchło w stadzie bydła mlecznego na Węgrzech, nie zagraża nam bezpośrednio tak, jak niemieckie, to jednak sytuacja związana z unijnym rozporządzeniem napawa pewnym niepokojem. Komisja Europejska dopiero po 6...
Brał on również udział w tworzeniu brazylijskiego eksportu mięsa od samego początku jego istnienia i zajmował stanowiska w kilku liczących się na rynku stowarzyszeniach zawodowych.
 
Ekspert podkreślił, że w 2023 r. za produkcję niemal 71 proc. mięsa na świecie odpowiadało 15 z 194 krajów. Na czołowym miejscu uplasowały się Chiny, USA oraz Brazylia. W pierwszej piętnastce nie zabrakło Polski.
 
Według prognoz światowa produkcja i spożycie mięsa w kolejnych latach, pomimo dużych nacisków ze strony aktywistów, będą rosły. W okresie od 2024 r. do 2032 r. produkcja wieprzowiny zwiększy się o około 10,77 proc. do poziomu 129,3 mln ton, wołowiny o 9,27 proc. do 77,8 mln ton, a drobiu o 14,43 proc. do 156,2 mln ton. 
 
Według prognoz w 2050 r. pierwsze miejsce pod względem udziału w rynku utrzyma mięso drobiowe z wynikiem 46,8 proc., na drugim miejscu znajdzie się wieprzowina (28,9 proc.), na trzecim wołowina (17,7 proc.), a inne mięsa w tym baranina będą stanowić marginalny udział. 
 
Ekspert podkreślił, że dostęp do gruntów ornych i wody jest istotnym czynnikiem decydującym o tym, kto w kolejnych latach będzie produkował żywność, importował ją i eksportował. 
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Giełda VEZG. Czy tuczniki w końcu będą droższe?

Hodowcy i producenci trzody chlewnej od wielu tygodni wyczekują wzrostu ceny tuczników. W ostatnim czasie pojawiły się pierwsze sygnały wskazujące na możliwe podwyżki. Żywiec wieprzowy na VEZG w notowaniu z 19 marca nie zareagował na...
Światowy eksport mięsa w 2033 r. ma osiągnąć poziom 43,5 mln ton i będzie on stanowił 11,1 proc. spożycia mięsa wynoszącego wówczas około 391,4 mln ton. W jego eksporcie dominującą pozycję zajmują Ameryki, głównie USA i Brazylia. Jest to efekt obfitych zasobów naturalnych, tradycji oraz rozwiniętej nauki i technologii. 
 
Natomiast Europa stopniowo traci udziały w tym rynku, co jest efektem m.in. rosnącego ruchu aktywizmu żywnościowego, który promuje dietę roślinną. 
 
Na popyt na mięso, zarówno wieprzowe, jak i pochodzące od innych gatunków zwierząt, coraz większy wpływ będzie miała metoda hodowli, a przede wszystkim ilość stosowanych antybiotyków. 
 
Konsumenci zwracają na to coraz większą uwagę, ponieważ są przekonani, że nadmierne stosowanie środków przeciwbakteryjnych w hodowli przyczynia się do wyższego poziomu oporności na antybiotyki w przypadku niektórych infekcji u ludzi. 
 
Zdaniem Oslera Desouzarta najlepszą metodą ograniczenia stosowania antybiotyków jest wprowadzenie i rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA