Brojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt
Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych zwierząt, 103,5 miliona sztuk.
Drób ciągle goni wieprzowinę jeśli chodzi o średnie krajowe spożycie tego mięsa na jedną osobę. W tym roku według ekspertów może ono sięgnąć 30,5 kilograma. To o ponad jedną czwartą więcej niż 10 lat temu.
Radni przeciw fermom drobiu. Tłumy mieszkańców na specjalnej sesji
Eksport drobiu również osiąga coraz lepsze wyniki. Jak informuje TVP 1 od początku roku do końca sierpnia sprzedaliśmy za granicę 720 tysięcy ton mięsa drobiowego i podrobów.
Drób z Polski w największej ilości trafia do Niemiec (105 tysięcy ton) a następnie do Wielkiej Brytanii (60 tys. ton) oraz Francji (54 tys. ton).
Mięso drobiowe z naszego kraju trafia również na pozaunijne rynki. W pierwszych siedmiu miesiącach sprzedaliśmy tam o 16 proc. więcej niż w ubiegłym roku mimo braku statusu kraju wolnego od grypy ptaków.
Eksport drobiu, jak informuje TVP 1, aż o połowę zwiększyła Ukraina. O 30 proc. wzrósł on z kolei do Hongkongu.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych