Salmonelloza jest często wywoływana spożyciem jaj i mięsa drobiowego zanieczyszczonych odchodami zakażonych zwierząt. W 2015 r. w Unii Europejskiej zgłoszono ponad 94 tys. przypadków salmonellozy związanej z konsumpcją jaj.
Zoonozy są to choroby zwierząt przenoszone na człowieka przez kontakt bezpośredni lub surowce pochodzenia zwierzęcego. W 2015 r. w Unii Europejskiej zgłoszono ponad 94 tys. przypadków salmonellozy związanej z konsumpcją zakażonych jaj – informuje portal 3trzy3.
Liczba przypadków salmonellozy w krajach Wspólnoty spadła od 2010 roku o 41 proc. Jednak w ostatnim czasie nieznacznie wzrosła. W 2014 r. odnotowano 92 007 przypadków salmonelli a rok później było ich 94 625. Obserwowany wzrost zachorowań w tym czasie częściowo wynika z poprawy nadzoru i metod diagnostycznych.
Program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach drobiu rozpoczął się w Polsce już w 2007 roku - przypomniała w Łodzi Karolina Florek z Głównego Inspektoratu Weterynarii. W czasie dwudniowego Forum Hodowli Drobiu,...
Salmonelloza jest często wywoływana przez spożycie jaj i mięsa drobiowego zanieczyszczonych odchodami zakażonych zwierząt.
Jednak według raportu Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób najczęstszą przyczyną zoonozy w 2015 roku były bakterie z rodzaju Campylobacter, które wywołały ponad 229 tys. przypadków kampylobakteriozy.
Campylobacter występuje przeważnie w mięsie drobiu i jest najczęściej zgłaszaną chorobą przenoszoną drogą pokarmową w UE, wykazując tendencję wzrostową od 2008 roku.
Poważne zagrożenie powoduje również listerioza, która w 2015 r. dotknęła około 2200 osób, powodując śmierć 270 z nich. Zakażenia najczęściej były zgłaszane u osób powyżej 64 roku życia, a odsetek przypadków w tej grupie wiekowej wzrósł z 56 proc. w 2008 r. do 64 proc w roku 2015.