Drób z Polski coraz bliżej Singapuru
Drób produkowany w Polsce prawdopodobnie będzie wkrótce eksportowany do Singapuru. To wynik ubiegłotygodniowej wizyty singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA).
Zakłady drobiarskie w naszym kraju, w sumie cztery, były kontrolowane pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. Zostały one pozytywnie zweryfikowane.
Mięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?
Inspektorzy z Singapuru zweryfikowali zakłady drobiarskie, zapoznali się z nadzorem nad jakością i bezpieczeństwem produkcji oraz przebiegiem procesów technologicznych.
- Wizyta singapurskich inspektorów weterynaryjnych przybliża nas do otwarcia tego rynku na polski drób. Mięso drobiowe jest obecnie najchętniej spożywane w Singapurze ze względu na uwarunkowania kulturowe i religijne – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która była koordynatorem wizyty singapurskich inspektorów.
Polska, jak zapewniają przedstawiciele KRD-IG, która jest liderem produkcji mięsa białego w Unii Europejskiej i prawdopodobnie uporała się z wirusem grypy ptaków, jest w pełni gotowa na uzyskanie dostępu do nowego rynku eksportowego.
Kontrola inspektorów AVA zakończyła się spotkaniem w Głównym Inspektoracie Weterynarii, na którym przedstawiciele tamtejszych władz weterynaryjnych podsumowali swoją wizytę.
- Z informacji napływających do izby wynika, że Singapur jest zainteresowany naszymi produktami, a ponadto jest otwarty na import tych części drobiu, które nie są aż tak popularne w Europie - podsumowuje Łukasz Dominiak.
Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych