Artykuły mięsne coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
23-06-2016,13:35 Aktualizacja: 23-06-2016,14:30
A A A

Ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej spadły w marcu miesiąc do miesiąca o 0,2 proc. Stawki poleciały w dół przede wszystkim w Słowenii, Austrii i Danii, a wzrosły na Cyprze, w Estonii i Luksemburgu.

W marcu we Wspólnocie ceny detaliczne artykułów mięsnych w horyzoncie rocznym obniżyły się natomiast o 1,3 proc., podczas gdy przeciętne stawki żywności i napojów bezalkoholowych były takie same jak rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA.

Największy spadek cen odnotowano w tym czasie w Rumunii (10,5 proc.) ze względu na obniżony VAT na produkty żywnościowe, na Węgrzech (7,1 proc.) oraz na Słowacji (6,3 proc.). Artykuły mięsne podrożały natomiast najbardziej na Malcie (2,5 proc.), w Szwecji (2,1 proc.), Luksemburgu (1,7 proc.), Austrii (1 proc.), Belgii (0,9 proc.) oraz we Francji (0,7 proc.). Według danych Eurostat mięso w Polsce potaniało o 1,9 proc.

Niższe stawki artykułów mięsnych w Unii Europejskiej wynikały zarówno z dużej podaży mięsa wieprzowego, jak i problemów z jego eksportem poza granice Wspólnoty ze względu na ASF oraz większej produkcji mięsa drobiowego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA