Artykuły mięsne coraz tańsze
Ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej spadły w marcu miesiąc do miesiąca o 0,2 proc. Stawki poleciały w dół przede wszystkim w Słowenii, Austrii i Danii, a wzrosły na Cyprze, w Estonii i Luksemburgu.
W marcu we Wspólnocie ceny detaliczne artykułów mięsnych w horyzoncie rocznym obniżyły się natomiast o 1,3 proc., podczas gdy przeciętne stawki żywności i napojów bezalkoholowych były takie same jak rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA.
Największy spadek cen odnotowano w tym czasie w Rumunii (10,5 proc.) ze względu na obniżony VAT na produkty żywnościowe, na Węgrzech (7,1 proc.) oraz na Słowacji (6,3 proc.). Artykuły mięsne podrożały natomiast najbardziej na Malcie (2,5 proc.), w Szwecji (2,1 proc.), Luksemburgu (1,7 proc.), Austrii (1 proc.), Belgii (0,9 proc.) oraz we Francji (0,7 proc.). Według danych Eurostat mięso w Polsce potaniało o 1,9 proc.
Niższe stawki artykułów mięsnych w Unii Europejskiej wynikały zarówno z dużej podaży mięsa wieprzowego, jak i problemów z jego eksportem poza granice Wspólnoty ze względu na ASF oraz większej produkcji mięsa drobiowego.