Ceny żywca drobiowego w trzecim tygodniu listopada wzrosły z wyjątkiem kurcząt brojlerów. Te ostatnie potaniały o 0,3% wciągu tygodnia.
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu, w trzecim tygodniu listopada, wzrosły. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia nieznacznie potaniały.
Żywiec drobiowy w dniach od 14 do 20 listopada odnotował wzrost cen za wyjątkiem kurcząt brojlerów. Ich cena w ciągu tygodnia spadła o 0,3% do wartości 6,03 zł za kg. Jednocześnie była ona niższa niż przed miesiącem o 0,2%, ale o 47,5% wyższa niż przed rokiem.
Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 78% niż uzyskiwali producenci rok wcześniej.
Podczas obchodzonego w miniony czwartek w Stanach Zjednoczonych Święta Dziękczynienia na stoły podano 46 milionów indyków. Ponad 50 mln tych ptaków padło natomiast lub zostało zabitych w 2022 roku z powodu najgorszego w...
Gęsi tuczone w ciągu tygodnia podrożały o 5% do wartości 17,51 zł za kg. Jednocześnie były one o 7% droższe niż przed miesiącem.
Kaczki brojlery skupowano średnio po 7,67 zł za kg. Było to o 5 gr za kg drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej, a także o 47% niż w analogicznym okresie 2021 r.
W trzecim tygodniu listopada, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,38 zł za kg, Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 16% wyższa niż przed miesiącem.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 4% do wartości 15,65 zł za kg. Były one o 6% droższe niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 33%, a indyków o 48%.