Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w pierwszym tygodniu października spadły. Wyjątek stanowią indyki, które w ciągu tygodnia podrożały o 0,5%.
Kurczęta, kaczki i gęsi w pierwszym tygodniu października potaniały. Wzrost cen odnotowano jedynie w przypadku indyków.
Ceny zakupu żywca drobiowego w dniach 2-9 października uległy wahaniom.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 6,13 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg mniejsza niż w poprzednim tygodniu oraz o 4 gr za kg większa niż przed miesiącem.
Dostawcy za indyki uzyskiwali średnio 8,76 zł za kg. Było to o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 54,5%, a indyki o 77,5%.
W Niemczech sytuacja związana z grypą ptaków dramatycznie się pogarsza. Liczba ognisk choroby stale ulega zwiększeniu. Grypa ptaków w Niemczech, jak podaje euromeatnews.com, staje się coraz większym zagrożeniem dla dzikich...
W pierwszym tygodniu października, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kaczki typu brojler potaniały nieznacznie bo o 0,1%, gęsi tuczone o 3,2%, a kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o niemal 11%.
W zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 8,38 zł za kg. Była ona o 7% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8,5% niż przed miesiącem.
Tuszki indyków zbywano średnio po 14,72 zł za kg. Cena ta była o 5% niższa niż tydzień wcześniej i jednocześnie o 8 gr za kg wyższa niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 48%, a tuszki indyków o 34%.
W okresie 8 miesięcy 2022 r. wyeksportowano z Polski 1,3 mln ton produktów drobiowych, czyli o 11% więcej niż przed rokiem. Ich wartość wyniosła 3,2 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 14,9 mld zł. Była ona o 58% wyższa niż w tym samym okresie 2021 r.
W tym czasie import produktów drobiowych był o 17% większy i osiągnął 140 tys. ton, a wydatki wzrosły o 34%, do 293 mln euro, czyli około 1406 mld zł.