Drób produkowany w Polsce jest zdrowy. Konsumenci muszą o tym wiedzieć
Drób produkowany w Polsce, zdaniem konsumentów, jest wytwarzany przez hodowców z użyciem antybiotyków oraz hormonów. Stąd często opinie na jego temat oraz całej branży są negatywne.
- Przygotowaliśmy badania dotyczące sektora drobiarskiego. Przy spontanicznej odpowiedzi na pytanie, czy istnieją jakieś bariery przed spożywaniem mięsa drobiowego, 80 proc. ankietowanych odpowiadało, że nie. Dopiero przy kolejnym bardziej szczegółowym pytaniu mówili o antybiotykach i hormonach. To badanie pokazuje, że wiedza konsumentów na ten temat niestety wciąż jest mała. To są utarte i powielane od wielu lat mity - mówił podczas Agro Days. Dni Hodowcy 2019 Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa.
Branża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Konsumenci poszukują produktów drobiowych, które w ich mniemaniu spełnią wysokie standardy. Jajka mają np. pochodzić od szczęśliwych kur mających dostęp do wolnych wybiegów i karmionych ekologiczną karmą. Sieci handlowe podążają za tym głosem.
- Dostępne są badania przygotowane przez Niemców, które pokazują jakie koszty dla środowiska stanowi hodowla wyższa od standardowej i ekologiczna. Ile więcej wody i paszy na przestrzeni całego życia zużywają takie kurczaki oraz ile produkują odchodów - mówił Łukasz Dominiak.
Jeśli więc konsumenci zakładają, że takie zwierzęta są bardziej szczęśliwe, czego jak podkreśla Dominiak nikt do tej pory nie zbadał i nie udowodnił, to na produkcie pochodzącym z wolnego wybiegu powinna być informacja jak bardzo taki kurczak zanieczyścił środowisko w porównaniu do tego, który był utrzymywany na fermie
Dyrektor KRD przytoczył również badania przeprowadzone przez radę, w których porównana została wartość odżywcza i chemiczna filetów kurcząt pochodzących z różnych systemów utrzymania. Różnice między nimi są minimalne, w granicy błędu statystycznego.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych