Większość monitorowanych gatunków drobiu, na początku grudnia, podrożała. Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że wyjątek stanowiły kurczęta brojlery, które potaniały o 1%.
Indyki, gęsi oraz kaczki, na przełomie listopada i grudnia, podrożały. Natomiast cena kurcząt brojlerów uległa niewielkim spadkom.
Na przełomie listopada i grudnia, w porównaniu z poprzednim tygodniem, odnotowano niewielki wzrost cen skupu indyków. Dostawcy za ten gatunek drobiu uzyskiwali średnio 9,19 zł za kg. Cena ta była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem.
Kurczęta brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, potaniały o 1% do wartości 5,93 zł za kg. Cena ta była o 1,5% niższa niż przed miesiącem.
O ile producenci mięsa drobiowego w Ukrainie radzą sobie relatywnie nieźle z rosyjską agresją, o tyle sektor jaj znajduje się w bardzo złej kondycji. A ma być jeszcze gorzej. Wyrazem tego jest 50-proc. wzrost cen na rynku wewnętrznym....
Gęsi tuczone w dniach od 28 listopada do 4 grudnia skupowano średnio po 18,83 zł za kg. Były one o 2% droższe niż przed tygodniem oraz o 15% niż przed miesiącem.
Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 7,64 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 40%, indyki o 78%, a kaczki brojlery o 40%.
Zakłady drobiarskie na początku grudnia sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 8,15 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 4% niższa niż na przed miesiącem oraz o 16% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o 1% do wartości 15,80 zł za kg. Jednocześnie były one droższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 6% i 47%.