Ceny drobiu w krajowym skupie pod koniec marca po raz kolejny wzrosły. Kurczęta i kaczki brojlery podrożały odpowiednio o 1 grosz za kg i o 1%.
Kurczęta brojlery w Polsce w dniach 22-28 marca podrożały nieznacznie o 1 gr za kg do wartości 3,65 zł za kg. Cena ta była o 4% wyższa niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
Służby weterynaryjne poinformowały o kolejnych 10 ogniskach ptasiej grypy w Polsce. Trzy z nich potwierdzono w woj. wielkopolskim, sześć w woj. mazowieckim i jedno w woj. warmińsko-mazurskim. Główny lekarz weterynarii wydał...
Indyki, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kosztowały 5,62 zł za kg. Były one o 0,5% droższe niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
Kaczki brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, skupowano przeciętnie po 4,67 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż w ostatnim tygodniu lutego oraz o 6% jak przed rokiem.
W czwartym tygodniu marca zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt przeciętnie po 6,19 zł za kg. Ich cena była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
Tuszki indyków kosztowały średnio 10,37 zł za kg i były o 6% tańsze niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki te były o 12% droższe niż przed rokiem.
Jak prognozuje Komisja Europejska w 2021 r. w Unii Europejskiej wzrośnie produkcja drobiu. Według przewidywań mimo presji wywieranej na rynek przez Covid-19 i grypę ptaków oraz wysokie ceny pasz w Unii Europejskiej, w 2021 r. może zostać wyprodukowane 13,8 mln ton drobiu. Będzie to o 1% więcej niż w minionym roku.