Polska europejską potęgą w produkcji drobiu. Wygrywamy ceną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
06-05-2017,13:30 Aktualizacja: 06-05-2017,11:21
A A A

Na początku tego roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6 procent. W Polsce wzrost wyniósł 11,5 procent - wynika z danych Komisji Europejskiej, które przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Wśród sześciu największych unijnych producentów jedynie Hiszpania dorównuje naszemu krajowi dynamiką wzrostu produkcji, która wynosi tam 9,4 procent. Wzrosty w pozostałych państwach nie przekraczają trzech procent.

drób, eksport drobiu, promocja drobiu, Łukasz Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa, KRD, wietnam

Drobiarze promują kurczaki w Wietnamie. To dla nas ważny rynek

Krajowa Rada Drobiarstwa promuje drób na targach Food and Hotel Vietnam w Ho Chi Minh. Wietnam był ważnym odbiorcą polskich kurczaków, ale w związku z wystąpieniem grypy ptaków, rynek ten został zamknięty dla naszych...
Impet zwiększającej się produkcji w Polsce, największym w Unii kraju pod względem produkcji drobiu, jeszcze wyraźniej widać w porównaniu z drugą w tym zestawieniu Wielką Brytanią. Brytyjczycy zanotowali na początku roku ponad dwudziestoprocentowy spadek produkcji. Załamanie tłumaczą niekorzystnymi relacjami cenowymi oraz ograniczonymi możliwościami eksportowymi.

- Dane o produkcji z początku tego roku pokazują, że podobnie jak w innych branżach, tak i w drobiarstwie cena ma podstawowe znaczenie. Wielcy europejscy producenci nie są w stanie produkować tak tanio jak Polacy i dlatego nie zmieniają poziomów produkcji albo, jak Brytyjczycy, znacząco je ograniczają - twierdzi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. 

Zwraca także uwagę na import do Unii Europejskiej drobiu z Ukrainy. Przywóz mięsa z tego kraju w styczniu i lutym wzrósł o 29 procent w stosunku do zeszłorocznych wyników. Jest to ważne dla polskich producentów ponieważ Ukraińcy są bardzo konkurencyjni cenowo.

jaja, jaja spożywcze, eksport jaj, import jaj, ceny jaj, produkcja jaj

Mało chętnych na polskie jaja. Eksport mocno leci w dół

W pierwszych miesiącach bieżącego roku wciąż widoczne jest spowolnienie tempa wzrostu eksportu jaj spożywczych z Polski na rynki Unii Europejskiej i krajów trzecich. Pierwsze wyraźne oznaki relatywnie niskiej dynamiki wywozu można było już...
W eksporcie z Unii Europejskiej cały czas widać utrzymującą się tendencję zwiększania wysyłek do niezamożnych krajów afrykańskich, takich jak Kongo, Gabon czy Ghana.

Eksperci KIPDiP obawiają się, że to zjawisko może w dłuższym terminie negatywnie wpływać na rentowność firm drobiarskich. W handlu międzynarodowym Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz dostrzega jednak także pozytywne dla europejskiego drobiarstwa zmiany.

Chodzi przede wszystkim o obserwowany od czwartego kwartału ubiegłego roku silny wzrost cen drobiu w USA oraz o umacniającą się od roku walutę brazylijską względem euro. - Obie te rzeczy powinny wspierać europejskie i polskie firmy w walkach o kontrakty eksportowe - mówi Mariusz Szymyślik.

Zwraca jednak uwagę na to, że oba trendy mogą w najbliższych miesiącach ulec osłabieniu, a nawet odwróceniu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA