W Polsce pod koniec lipca odnotowano spadek cen większości monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Wyjątek stanowią kurczęta brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały o 2 gr za kg.
Likwidacja ogniska tzw. ptasiej grypy to szereg czynności mających zabezpieczyć przed rozprzestrzenianiem się tej groźnej choroby. W działania angażowani są także m.in. strażacy. Ratownicy z Komendy Powiatowej PSP w Ostrzeszowie (woj....
Ostatni tydzień lipca przyniósł spadek cen większości monitorowanych gatunków żywca drobiowego. Producenci za indyki uzyskiwali średnio 8,56 zł za kg. Cena ta była o 1,5% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,3% wyższa niż przed miesiącem.
Dostawcy za gęsi tuczone, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, uzyskiwali średnio 15,43 zł za kg. Ich cena była o 2% niższa niż przed tygodniem oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem.
Kaczki brojlery skupowano średnio po 7,37 zł za kg. Były one o 1 gr za kg tańsze niż przed tygodniem.
W ostatnim tygodniu lipca za kurczęta brojlery płacono średnio 6,07 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg wyższym niż tydzień wcześniej, ale o 4 gr za kg niższym niż przed miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 43%, indyki o 58%, gęsi tuczone o 64%, a kaczki brojlery o 48%.
Cena tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich w ciągu tygodnia spadła o 3% do wartości 9,28 zł za kg. Jednocześnie była ona wyższa o 7% niż przed miesiącem oraz o 28% niż przed rokiem.
Tuszki indyków zbywano średnio po 14,80 zł za kg. Były one o 4% tańsze niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Ich cena była o 31% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r.