Kurczęta brojlery potaniały, indyki utrzymały cenę sprzed tygodnia, a kaczki i gęsi podrożały. Tak kształtowały się ceny w drugim tygodniu lipca 2022 r.
Ceny żywca drobiowego w drugim tygodniu lipca uległy zmianom. Kurczęta brojlery potaniały, indyki utrzymały cenę sprzed tygodnia, a kaczki i gęsi podrożały.
Żywiec drobiowy w dniach od 4 do 10 lipca odnotował wahania cen. Zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery średnio po 6,07 zł za kg. Było to o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 43% drożej niż przed rokiem.
Cena indyków wyniosła 8,54 zł za kg i była taka sama jak przed tygodniem. Drób ten był jednocześnie o 1% tańszy niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki podrożały o 43%.
Ferma drobiu w Tajlandii postanowiła umieścić w dawce dla kurcząt dodatek konopi. W efekcie drób był zdrowszy, a uzyskane od niego mięso delikatniejsze i smaczniejsze. Jedna z tajlandzkich farma uprawiająca medyczną marihuanę...
W omawianym czasie kaczki typu brojler podrożały o 0,2% do wartości 7,37 zł za kg, a cena gęsi tuczonych wzrosła o 2,7% do wartości 15,67 zł za kg.
Kury mięsne ze stad reprodukcyjnych, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podrożały o 9,6% do wartości 3,60 zł za kg.
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 8,17 zł za kg. Cena ta była o 6% niższa niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Tuszki indyków skupowano po 15,07 zł za kg. Było to o 3% tańsze niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem.
W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 21%, a tuszki indyków o 34%.
W okresie styczeń–maj 2022 r. wartość eksportu żywca, mięsa i przetworów produktów drobiowych wyniosła 1,9 mld euro, co daje około 8,7 mld zł. W tym czasie z kraju wyeksportowano 789 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek). Było to o 8% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju trafiło 82 tys. ton drobiu, to o 29% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.