Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że niemal wszystkie gatunki żywca drobiowego w trzecim tygodniu grudnia podrożały. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia potaniały o 1 gr za kg.
Żywiec drobiowy w Polsce w trzecim tygodniu grudnia odnotował wzrost. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia potaniały o 1 gr za kg.
Zakłady drobiarskie w Polsce w dniach 14-20 grudnia 2020 r. kupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,08 zł za kg.
Cena uzyskiwana przez dostawców była 1,5% wyższa niż przed tygodniem oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Rosną hurtowe ceny jajek. Zdaniem analityków branżowych, nie przełoży się to jednak na ich wzrost w detalu - wynika z najnowszego raportu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Liczba kur nieśnych zlikwidowanych w Polsce w ostatnich...
Rolnicy za indyki uzyskiwali średnio 4,16 zł za kg. Było to o 1 gr za kg więcej niż przed tygodniem i o 3 gr za kg więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 29% niższa niż w tym samym okresie 2019 r.
Gęsi tuczone skupowano średnio po 9,71 zł za kg. Było to o 7% więcej niż w poprzednim notowaniu oraz o 20,5% więcej niż przed miesiącem.
Kaczki brojlery kupowano średnio po 4,29 zł za kg i było to o 1 gr za kg taniej niż tydzień wcześniej. Ich cena była jednocześnie o 2 gr za kg wyższa niż przed miesiącem.
W porównaniu z cenami sprzed roku gęsi podrożały o około 1%, a kaczki o 3% potaniały.
W trzecim tygodniu grudnia tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 4,87 zł za kg. Cena ta była o 9% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 31% wyższa niż przed miesiącem.
Tuszki indyków zbywano po 8,38 zł za kg. To o 5% taniej niż tydzień wcześniej i o 7% taniej niż przed miesiącem.
W odniesieniu do notowań sprzed roku cena tuszek kurcząt była niższa o 10%, a indyków o 16,5%.