Jak kształtuje się import i eksport mięsa w Polsce?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-05-2020,16:25 Aktualizacja: 21-05-2020,16:58
A A A
Przychody z eksportu produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych w pierwszym kwartale 2020 r. wzrosły o 1%. Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 31%.
 
Eksport produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych w pierwszym kwartale bieżącego roku przekroczył wartość 1,5 mld euro, czyli 6,5 mld złotych. Był on wyższy o 1% niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Wydatki poniesione na import wzrosły o 31% i osiągnęły wartość 723 mln euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje ponad 3 mld złotych, informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
regionalizacja Polski, ASF, ptasia grypa, koronawirus, eksport mięsa z Polski,wieprzowina, mięso drobiowe, nowe rynki,

Polska zawalczy o nowe rynki zbytu

Koronawirus w skutek przerwania wielu dotychczasowych łańcuchów dostaw może paradoksalnie pomóc w zdobyciu przez Polskę nowych rynków zbytu. Jednak nasz kraj musi zawalczyć o uznanie regionalizacji związanej z wystąpieniem...
Od stycznia do marca wyeksportowano 411 tys. ton produktów drobiowych, w ekwiwalencie tuszek. To o 6% mniej niż przed rokiem.
 
Ich wartość oszacowano na 727,3 mln euro, czyli około 3,1 mld złotych. To o 1% mniej niż uzyskano przed rokiem. 
 
Do Polski w tym czasie zaimportowano 36 tys. ton drobiu. Było to o 21% mniej niż przed rokiem. Jego wartość osiągnęła poziom 70,8 mln euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 301,4 mln złotych. Wartość importu była o 13% niższa niż przed rokiem.
 
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych, w ekwiwalencie tusz, osiągnął poziom 136 tys. ton.
 
Był on o 16% niższy niż w analogicznym okresie 2019 r. Jego wartość oszacowano na 420,7 mln euro, czyli około 1,8 mld złotych. Była ona o 2% wyższa niż przed rokiem. 
 
Polska zaimportowała 231 tys. ton produktów wieprzowych za 614,8 mln euro, czyli 2,6 mld złotych. Było to o 2% mniej niż przed rokiem, ale wartość importu z uwagi na wzrost cen była wyższa o 44% niż przed rokiem. 
 
Zakłady mięsne w Niemczech , ubojnie, Coesfeld, Anton Hofreiter, Hubertus Heil

Ubojnie i zakłady mięsne ogniskami infekcji koronawirusa

Niemieckie ubojnie i zakłady mięsne stają się ogniskami nowych infekcji koronawirusa. To wynik złych warunków, w jakich pracują i mieszkają pracownicy pochodzący głównie z Rumunii i Bułgarii. Zakład mięsny w Coesfeld w Nadrenii...
Za granicę sprzedano 115,5 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, w ekwiwalencie tusz.
 
Sprzedaż była o 6% większa niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły również o 6% i osiągnęły wartość 381,5 mln euro, czyli około 1,6 mld złotych. 
 
Import osiągnął poziom 10,8 tys. ton i był o 14% mniejszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Wydatki na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 15% do wartości 37,6 mln euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 160,2 mln złotych.
 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA