Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o dalszych wzrostach cen zarówno żywca jak i mięsa drobiowego. Za kurczęta brojlery, w drugim tygodniu lutego, dostawcy uzyskiwali średnio 3,45 zł za kg.
Żywiec drobiowy na krajowym rynku w drugim tygodniu lutego podrożał. Te same trendy cenowe dotyczą mięsa zarówno kurcząt jak i indyków.
Ceny zakupu monitorowanych gatunków drobiu w Polsce w dniach od 7 do 14 lutego wzrosły. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 3,45 zł za kg.
Cena ta była o 2 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Indyki w ciągu tygodnia podrożały o 5,5%, do wartości 5,33 zł za kg. Ich cena była o 26,5% wyższa niż przed miesiącem.
Główny lekarz weterynarii opublikował raport przedstawiający aktualną sytuację w zakresie występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Europie w bieżącym roku. Wynika z niego, że najtrudniejsza sytuacja występuje we Francji,...
Kaczki brojlery, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podrożały o 1% do wartości 4,40 zł za kg. Było to o 1% drożej niż przed miesiącem.
Cena kurcząt brojlerów i kaczek była odpowiednio o 4% i o 1% wyższa niż przed rokiem, a cena indyków spadła o 4%.
W drugim tygodniu lutego w zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano średnio po 5,91 zł za kg.
Ich notowania były o 6% wyższe niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem.
Cena tuszek indyków patroszonych wyniosła 9,61 zł za kg. Było to o 8% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 5% taniej niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków o 1%.