Mięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-05-2017,12:30 Aktualizacja: 19-05-2017,12:14
A A A

Ptasia grypa została już opanowana. Mimo to rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy polskiego drobiu. Jednak przedstawiciele branży przy pomocy rządu pracują nad odbudowaniem dobrych relacji z tym krajem.

- Aby partnerzy chińscy wznowili import polskiego drobiu musi upłynąć odpowiedni czas od wykrycia ostatniego ogniska grypy ptaków, które w przypadku naszego kraju zostało odnotowane 16 marca czyli dwa miesiące temu. Wszystko wskazuje na to, że występowanie ognisk grypy ptaków w Polsce dobiegło końca - komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Chiny pretendują obecnie do miana jednego z najbardziej perspektywicznych rynków na świecie. Polska branża drobiarska dostrzegła potencjał we współpracy z tym krajem już kilka lat temu i z roku na rok odnotowywała coraz większą sprzedaż mięsa drobiowego na tamtejszy rynek.

drób, eksport drobiu, promocja drobiu, chiny, jacek bogucki, ministerstwo rolnictwa

Wiceminister przekonywał Chińczyków do naszego drobiu

Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa przeprowadził w ubiegłym tygodniu rozmowy na temat polsko-chińskiej współpracy w rolnictwie oraz handlu żywnością. Spotkania w Pekinie dają nadzieję na wznowienie eksportu drobiu do Chin. Polityk był w...

W 2015 r. Polska eksportowała do Chin ponad 40 tysięcy ton o wartości przekraczającej 61 mln euro. Rok później było to już 46 tysięcy ton o wartości 75 mln euro. Trend wzrostowy utrzymuje się od kilku lat.

Polskie zakłady drobiarskie w październiku ubiegłego roku złożyły aplikacje do inspekcji weterynaryjnej w celu uzyskania uprawnień ekspertowych na chiński rynek.

- Obserwując dynamicznie zmieniającą się sytuację na rodzimym rynku, można śmiało stwierdzić, że Chiny będą w najbliższym czasie jednym z najpopularniejszych kierunków współpracy dla całego polskiego biznesu – podkreśla Łukasz Dominiak.

Chiny to jeden z kluczowych rynków dla polskiej branży drobiarskiej. Jeśli dostęp do niego zostanie ponownie otwarty, a kolejne polskie zakłady drobiarskie uzyskają uprawnienia eksportowe, wartość sprzedawanego drobiu na rynek Państwa Środka zdaniem KRD-IG może wzrosnąć nawet do 500 mln euro rocznie.

Obecnie w Polsce trwa wizyta przedstawicieli ścisłego kierownictwa CAIQ (chińskiej instytucji odpowiedzialnej za nadzór nad badaniami i funkcjonowaniem laboratoriów). Jej głównym założeniem jest przedstawienie stronie polskiej projektu dotyczącego powołania wspólnego laboratorium polsko-chińskiego na terenie naszego kraju.

Laboratorium miałoby uprościć procedury eksportowe przez prowadzenie badań i akredytacji m.in. polskiego mięsa drobiowego eksportowanego do Chińskiej Republiki Ludowej, a w przyszłości być może także innych produktów spożywczych.

Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA