Fipronil w polskich jajach? Badania zlecili przedsiębiorcy z Niemiec i Holandii
Główny lekarz weterynarii informuje, że za pośrednictwem systemu RASFF polskiej stronie przekazano informacje m. in. na temat jaj pochodzących z polskich ferm, w których wykryto obecność fipronilu.
Inspekcja weterynaryjna podjęła natychmiastowe działania w celu weryfikacji tych informacji i ewentualnego podjęcia działań względem producentów jaj konsumpcyjnych.
Okazało się, że dołączone do powiadomień badania laboratoryjne stwierdzające obecność fipronilu w jajach i produktach jajecznych przekazane przez stronę niemiecką i holenderską zostały sfinansowane i wykonane na zlecenie przedsiębiorców działających na rynkach tych krajów. Nie były to badania urzędowe.
Fipronil w jajach i mięsie drobiowym. GLW wydał komunikat
W związku z tym inspekcja weterynaryjna aby wykluczyć lub potwierdzić obecności fipronilu w polskich jajach za każdym razem po otrzymaniu takiej informacji przeprowadza szczegółowe kontrole na fermach pod kątem stosowania niedozwolonych preparatów i pobiera urzędowe próbki do badań w kierunku obecności niedozwolonych substancji.
Próbki sa kierowane do badań do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Do czasu otrzymania wyników badań zablokowana jest możliwość wprowadzania jaj konsumpcyjnych do obrotu.
GLW informuje, że na dzień 24 sierpnia urzędowe wyniki badań próbek pobranych na polskich fermach kur niosek towarowych są zgodne z obowiązującymi przepisami w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.
Pełną treść komunikatu głównego lekarza weterynarii w sprawie obecności niedozwolonej substancji - fipronil w jajach pochodzących z Polski można znaleźć tutaj.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych