Polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe. Apeluje do konsumentów o to, aby nie ulegali oni manipulacjom stosowanym przez organizacje, którym zależy na zniechęceniu ich do spożywania produktów mięsnych.
"W nawiązaniu do pojawiających się w przestrzeni publicznej manipulacji oraz nieprawdziwych informacji dot. rzekomej złej jakości mięsa drobiowego, pragniemy podkreślić, że materiał stowarzyszenia "Otwarte Klatki" należy uznać za prywatne opinie tej organizacji nie mające podstaw merytorycznych i naukowych" czytamy w komunikacie Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.
Żywiec drobiowy drożeje za wyjątkiem indyków
Organizacja tym razem postanowiła wcielić się w rolę "inspektorów" jakości produktów. KRD-IG informuje, że prawdziwym celem stowarzyszenia "Otwarte Klatki" jest zniechęcanie konsumentów do jedzenia mięsa, emocjonalne szantażowanie społeczeństwa i zmuszanie go do diety wegańskiej, a nade wszystko likwidacja polskich hodowli oraz przemysłu mięsnego.
Tego typu działalność niejednokrotnie w przeszłości służyła głównie uzyskaniu rozgłosu i finansowaniu stowarzyszenia z różnego rodzaju zbiórek publicznych i innych form darowizn.
KRD-IG informuje również, że nie można można wykluczyć w tym przypadku działania lobby, któremu zależy na likwidacji potencjału polskiego sektora drobiarskiego przez sianie nieufności i strachu wśród mieszkańców Polski oraz narzucenia własnej ideologii.
"Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą ordynarnego wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment czyli międzynarodowego porozumienia, z którym "Otwarte Klatki" współpracują" czytamy w komunikacie KRD-IG.
Eksperci z KRD-IG odnieśli się do opinii dotyczącej choroby białych włókien w mięsie drobiowym. Podkreślają, że każdy produkt w sklepie podlega systemowi urzędowej kontroli żywności, która gwarantuje jego bezpieczeństwo i jakość.
Grypa ptaków staje się chorobą całoroczną
Tylko instytucje państwowe mają wiedzę, kompetencje i właściwe zaplecze laboratoryjne do prowadzenia badań produktów spożywczych. W sytuacji, gdy przedstawiciele organizacji są przekonani o niebezpieczeństwie produktu, powinni o tym powiadomić właściwe służby.
"Polski drób jest ceniony w Europie i na świecie, a polscy producenci drobiu zajmują pierwsze miejsce w Unii Europejskiej nie tylko jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, ale też i jakość sprzedawanych produktów. To osiągnięcie nie byłoby możliwe bez rzetelnej troski o dobrostan zwierząt i jakość procesu produkcji" podsumowuje w swoim komunikacie KRD-IG.
Konsumenci mogą zapoznać się ze stroną internetową dobrydrob.pl, gdzie znajduje się wiele odpowiedzi na pytania i powielane mity na temat mięsa drobiowego.
KRD-IG jednocześnie apeluje o nieuleganiu manipulacjom oraz przyjrzeniu się rzeczywistym celom, które stoją za tym materiałem. Rada odniesie się do nich szczegółowo nie wykluczając działań prawnych.
Komunikat Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej w sprawie materiału stowarzyszenia "Otwarte Klatki" znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków