Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 167 pasujących wyników.
MRiRW: pozytywna ocena chińskiego audytu ws. drobiu
Chińscy inspektorzy pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji - poinformowało we wtorek ministerstwo rolnictwa. Uzyskanie zgody od Chin...
więcejRuszył audyt ws. wznowienia eksportu polskiego drobiu do Chin
Trwa audyt realizowany przez inspektorów Generalnej Administracji Celnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej dotyczący polskiego drobiu. W...
więcejSzef KRD-IG o polskim mięsie na chińskim rynku i konkurencji m.in. z ukraińskim agroholdingiem
Polska uzyskała zgodę Chin na tzw. regionalizację grypy ptaków, co oznacza, że w razie stwierdzenia ogniska choroby, z eksportu będą wyłączane tylko zakłady w poszczególnych strefach,...
więcejPorozumienie z Chinami podczas wizyty prezydenta Dudy. Będzie uznawana regionalizacja HPAI w ramach...
W obecności prezydenta Andrzeja Dudy i przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga podpisano w poniedziałek w Pekinie kilka porozumień gospodarczych, w tym ważne porozumienie w sprawie eksportu polskiego...
więcejPolska drugim eksporterem drobiu w UE
Kraje Unii Europejskiej wyeksportowały przed rokiem 4,8 mln ton drobiu. To tylko o 0,2 proc. mniej niż przed rokiem. Zmieniła się jednak struktura sprzedaży. Różnice dotyczyły wielu...
więcejWzory świadectw dla eksportu mięsa do Egiptu
Wzory świadectw dla mięsa drobiowego i wołowego na eksport do Egiptu zostały uzgodnione, co oznacza, że polskie firmy mogą rozpocząć tam jego eksport - poinformował PAP zastępca głównego...
więcejProdukcja drobiu rośnie dzięki popytowi
Krajowa produkcja żywca drobiowego wzrosła o 12 proc. i wyniosła w pierwszej połowie 2015 r. 1,4 mln ton. Do końca roku ma wzrosnąć jeszcze o 7 proc. Do produkcji kurczaków zachęca...
więcejUnia eksportuje mniej drobiu. Polska wśród liderów sprzedaży
Od stycznia do lipca Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich 790,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 0,2 proc. mniej niż w tym samym czasie...
więcejProdukcja drobiu idzie w górę. Polska jednym liderów
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej produkcja drobiu we Wspólnocie w 2014 roku wzrosła o 3,7 proc. do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton. Więcej mięsa niż rok...
więcejSuperDrob przejął spółkę Integra
SuperDrob przejął przedsiębiorstwo Integra odpowiedzialne za wylęgarnie drobiu oraz fermy reprodukcyjne. Działalność spółki Integra obejmowała prowadzenie nowoczesnych wylęgarni drobiu w...
więcejSuperDrob rośnie w siłę. Firma kupiła zakład uboju i wylęgarnię
Grupa SuperDrob 1 marca zawarła z firmą Indykpol umowę kupna-sprzedaży zakładu uboju kurczaka w Lublinie oraz wylęgarni piskląt kurczęcych w Turce (woj. lubelskie). - Kupno zakładu uboju i wylęgarni...
więcejWipasz startuje z inwestycją wartą ponad 220 mln zł
27 lutego w Międzyrzecu Podlaskim (woj. lubelskie) wmurowano kamień węgielny pod budowę nowoczesnego zakładu drobiarskiego firmy Wipasz. Pierwsze prace budowlane rozpoczną się w ciągu kilku tygodni....
więcejIndykpol może stracić na ograniczeniu eksportu drobiu
Zarząd Indykpolu ocenia, że zakaz wywozu drobiu z Polski do niektórych krajów może mieć niekorzystny wpływ na wyniki finansowe spółki - podała grupa w specjalnym komunikacie....
więcejGoście z Chin przekonali się o walorach polskiego drobiu
Zakończyła się tygodniowa wizyta chińskiej delegacji w Polsce, która przede wszystkim poświęcona była współpracy między naszymi producentami drobiu, a ich potencjalnymi partnerami...
więcejPolska branża drobiarska liczy na Afrykę i Azję
27 października w Toruniu zakończyła się konferencja "Polski sektor drobiarski w odpowiedzi na wyzwania współczesnego rynku". Wydarzenie było trzecią odsłoną cyklu obchodów...
więcejCo Francuzi tak naprawdę sądzą o polskim drobiu?
W Paryżu zakończyła się 27. edycja międzynarodowych targów spożywczych SIAL. Polscy producenci mięsa drobiowego zaprezentowali się w ramach stoiska "POLISH POULTRY", zorganizowanego...
więcejProdukcja mięsa drobiowego ma wzrosnąć. MRiRW podało szacunki
Szacuje się, że wzrost produkcji mięsa w drobiowego Polsce w 2023 r. wyniesie 1,5 proc. w zestawieniu z rokiem 2022 - przekazał resort rolnictwa. Jak poinformował Główny Inspektorat...
więcejInni walczą z grypą ptaków, a oni biją eksportowe rekordy
Brazylia to ostatni z wielkich producentów drobiu, który nie doświadczył jeszcze problemów z grypą ptaków. Pojawienie się HPAI w tym kraju wywołałoby bardzo duży wzrost...
więcejProdukcja drobiarska w UE spada, a Brazylia bije rekord eksportu
Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła prawdopodobnie o jeden procent. W minionym roku ponownie rekordowy okazał się zagraniczny...
więcejImponujący wzrost wartości eksportu polskiego drobiu
Polskie drobiarstwo korzysta na bardzo dobrej koniunkturze międzynarodowej. Dane statystyczne za pierwsze cztery miesiące br. pokazują, że eksport tego gatunku mięsa wzrósł w skali roku aż o...
więcejBrexit wyraźnie pogarsza sytuację polskiego drobiarstwa
Wielka Brytania była w ub.r. drugim największym importerem drobiu z Polski, obecnie spadła na czwarte miejsce. Gorsze wyniki eksportu do tego kraju są prostą konsekwencją brexitu - podkreśla Krajowa...
więcejHPAI zabójcą polskiego eksportu drobiu?
Kolejne ognisko grypy ptaków w Polsce oznacza pogłębienie kłopotów polskiego drobiarstwa, które i tak jest w złym stanie ze względu na epidemię koronawirusa. - Ucierpi...
więcejFilipiny przywróciły eksport z Polski mięsa drobiowego
Strona filipińska zniosła zakaz eksportu z Polski mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii. Ograniczenie wprowadzono po wykryciu na terytorium...
więcejDrobiarze tracą setki milionów na eksporcie
Przez pierwsze siedem miesięcy br. firmy drobiarskie straciły 675 milionów złotych na samym tylko eksporcie - wynika z szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jeśli w...
więcejUrząd ostrzega przed grypą ptaków. Polska narażona na epidemie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega przed możliwością pojawienia się grypy ptaków m.in. w Europie Wschodniej. Ostatni raz choroba ta była w Polsce na początku br. i...
więcejDrobiarze przeciwni zatrzymaniu eksportu mięsa halal i koszer
Cedrob, KPS Partners, ResDrob i Wipasz czyli przedstawiciele największych firm drobiarskich stanowiących około 70% polskiej produkcji drobiowej spotkali się, by zająć wspólne stanowisko w...
więcejJaponia zniosła zakaz importu polskiego drobiu i jaj
Japonia zniosła zakaz importu polskiego mięsa i produktów drobiowych oraz jaj i ich przetworów - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii. "W wyniku starań...
więcejImporterzy polskiego drobiu znoszą ograniczenia
Służby weterynaryjne poszczególnych krajów stopniowo znoszą ograniczenia importowe dla polskiego drobiu oraz jego wyrobów. Były one wprowadzane w związku z występowaniem w...
więcejCeny drobiu lecą w dół
W krajowym skupie od połowy marca utrzymuje się spadek cen żywca drobiowego. W ślad za nim tanieje również mięso drobiowe w zbycie. Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia...
więcejGrypa ptaków zablokowała wiele rynków. Branża sporo straci
W ciągu dwóch miesięcy 2020 roku stwierdzono w Polsce już 26 ognisk grypy ptaków w 8 województwach. Spowodowało to zamknięcie lub ograniczenie eksportu zwłaszcza do...
więcejKolejne zakazy eksportowe dla polskiego drobiu
Drób i mięso drobiowe z Polski oraz poszczególnych regionów, w których występuje zjadliwa grypa ptaków, niemal w każdym tygodniu jest obejmowane nowymi zakazami...
więcejGrypa ptaków to ogromne zagrożenie dla polskiego drobiarstwa
Specjaliści są zgodni: grypa ptaków, której ognisko potwierdzono w województwie lubelskim może przysporzyć rosnącemu w siłę polskiemu drobiarstwu niewyobrażalnych...
więcejTrzy zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin
Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin - podał w czwartek resort rolnictwa powołując się na informacje w tej sprawie z polskiej ambasady w Pekinie. "Kolejne...
więcejWielki rozwój drobiarstwa może być problemem
Wielki rozwój drobiarstwa w Polsce może być problemem ze względu na pojawiające się zagrożenia, jak możliwość wystąpienia chorób i niestabilną sytuację na rynkach międzynarodowych -...
więcejProdukcja, eksport i spożycie drobiu pójdą w górę
Eksperci z Komisji Europejskiej uaktualnili właśnie krótkoterminową prognozę dla unijnego sektora drobiarskiego. Zgodnie z najnowszymi szacunkami eksport mięsa drobiowego w bieżącym roku ze...
więcejSilna konkurencja na rynku drobiu. Gotowi sprzedawać ze stratą?
Branża drobiarska z wielką uwagą obserwuje sytuację w Chinach związaną z afrykańskim pomorem świń. Problemy producentów wieprzowiny wpływają bowiem na wzrost światowego popytu na drób....
więcejEksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje
Polska to największy europejski producent drobiu, który połowę wyrobów przeznacza na eksport. Unijny rynek zdaniem ekspertów jest jednak mocno nasycony, a w innych częściach...
więcejBranża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i czwartym na świecie eksporterem. Branży nie brakuje jednak problemów i walczy z nieprawdziwymi stereotypami dotyczącymi rzekomego...
więcejResort rolnictwa oczekuje rozszerzenia eksportu drobiu do Chin
Podczas wizyty na targach w Niemczech minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się m.in. z przedstawicielem chińskich władz; Polska oczekuje rozszerzenia możliwości eksportu polskiego...
więcejBrexit największą niewiadomą, a Chiny szansą na eksport drobiu
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to największa niewiadoma dla naszej branży drobiarskiej, gdyż kraj ten jest największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych - mówił...
więcejKurczęta w skupie tańsze niż przed rokiem. Ceny indorów idą w górę
W sierpniu średnia cena skupu kurcząt - według danych resortu rolnictwa - była wyższa o 8,4 proc. rok do roku. Pod koniec października notowania były już jednak niższe niż przed rokiem. Drożeją za...
więcejProducenci drobiu najgorsze mają już chyba za sobą
Po tegorocznym spadku produkcja mięsa kurcząt w Brazylii może w przyszłym roku zwiększyć się o 2,3 proc. do 13,9 mln t - prognozują eksperci Departamentu Rolnictwa USA. Wyższą...
więcejRynek RPA znowu otwarty dla polskiego drobiu
Władze weterynaryjne Republiki Południowej Afryki poinformowały o zniesieniu zakazu eksportu drobiu z Polski na tamtejszy rynek. Restrykcje zostały wprowadzone w związku z grypą ptaków,...
więcejKurczęta nie były tak drogie od lat
Na rynku drobiu w górę idą ceny kurcząt wspierane wysokim eksportem. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach lipca za kilogram brojlerów płacono...
więcejPolski drób oraz ikra pstrąga i łososia wkrótce trafią do Chin
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i chiński minister generalnej administracji celnej (GACC) Ni Yufeng podpisali we wtorek umowy na mocy, których polski, mrożony drób oraz...
więcejPolska coraz więcej zarabia na drobiu. Ale trzeba szukać rynków zbytu
W 2017 r. Polska wyprodukowała około 2,69 mln ton drobiu z czego 1,12 mln ton trafiło na eksport. Analizy wskazują, że w tym roku możemy liczyć na powyżej 1,3 proc. wzrostu wytwórczości....
więcejRośnie produkcja drobiu. Prawie połowa trafia na eksport
Produkcja drobiu w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Niemal 1,2 mln ton o wartości 8,3 mld zł sprzedaliśmy do innych krajów - przede wszystkim na rynki europejskie. -...
więcejPolski drób dopuszczony na tajwański rynek
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI) i ponownie otworzyły tamtejszy rynek dla eksportu polskiego drobiu - poinformował resort rolnictwa. Ptasia grypa...
więcejProdukcja piskląt brojlerów bije rekordy
Wylęgi piskląt kurcząt rzeźnych pobiły historyczny rekord. W marcu na rynku pojawiło się ponad 107 milionów nowych ptaków. Miesięczne dane na ten temat podawane przez GUS przekroczyły...
więcejPrognozy wzrostu produkcji drobiu są przesadzone. Ekspert mówi wprost
W 2017 roku Polska utrzymała pozycję lidera wśród największych unijnych producentów drobiu, a eksport szedł w górę. Na horyzoncie pojawiają się jednak zagrożenia. Motorem...
więcejEksport drobiu pobił kolejny rekord
Ubiegły rok był rekordowym dla branży drobiarskiej. Z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów o wartości ponad 8 mld 30 mln zł, czyli odpowiednio o 9,4 i 7,1...
więcejPolski drób może ponownie trafić do RPA. Trwa inspekcja
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych Republiki Południowej Afryki w Polsce, która odbywa się w dniach 22-26 lutego. Celem misji jest...
więcejUkraina coraz bardziej zagraża unijnemu rynkowi drobiu
W pierwszych 11 miesiącach 2017 roku unijny import mięsa drobiowego z Ukrainy zwiększył się w skali roku o 65 proc. do 75 tys. t. Kraj ten stał się zatem jednym z ważniejszych dostawców...
więcejOptymistyczne prognozy dla sektora drobiu
Unia Europejska jest czwartym na świecie - po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach - producentem mięsa drobiowego. Z prognoz KE wynika, że w 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2...
więcejMocny złoty gorszy niż grypa ptaków. Drobiarze mogą wiele stracić
Firmy produkujące i eksportujące mięso drobiowe mogą stracić ponad 370 mln zł z powodu umacniającego się złotego - wynika z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP. Jeżeli polska waluta będzie dalej...
więcejDrobiarze mogą mieć spory problem. Ma wzrosnąć eksport z krajów Mercosur
KE rozmawia o zwiększeniu kontyngentu przywozowego dla krajów Mercosur. Taka decyzja byłaby sporym zagrożeniem dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego, a także dla unijnych...
więcejSektor drobiarski będzie się rozwijał. Ale wyzwań coraz więcej
Rok 2017 na rynku drobiu rozpoczął się bardzo burzliwie z powodu rozprzestrzeniania się grypy ptaków. Z powodu choroby ograniczono eksport, a niektóre rynki zostały nawet zamknięte dla...
więcejBrojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt
Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych...
więcejDrób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat...
więcejCedrob inwestuje. Chce być w europejskiej czołówce
Cedrob, największa polska firma drobiarska w przyszłym roku skończy inwestycje za 500 mln zł. Dzięki temu za kilka lat będzie dwa razy większa i wejdzie do ścisłej czołówki europejskich...
więcejDrobiarze biją rekordy. Konkurencja czuje nasz oddech na plecach
Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to jednak droga donikąd. Największy producent w UE - na to...
więcejProdukcja drobiu będzie rosnąć. Trzeba szukać nowych rynków zbytu
Na europejskich i światowych rynkach rośnie popyt na drób. Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów tego mięsa. Większość sprzedaży trafia do UE, ale hodowcy...
więcejProdukcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty
Produkcja mięsa drobiowego w UE w pierwszym kwartale 2017 roku wzrosła w skali roku o 1,9 proc., czyli dużo mniej niż w minionych latach - wynika z raportu Komisji Europejskiej zawierającego...
więcejDrobiarze z Afryki chcą współpracować. To szansa dla eksporterów
W Polsce przebywa delegacja urzędników i przedsiębiorców z Mali, siódmego co do wielkości państwa w Afryce. Rząd w Bamako chce w kraju rozwinąć na szeroką skalę produkcję...
więcejKurczaki będą taniały, bo produkujemy coraz więcej
Analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w tym roku kurczaki będą taniały, gdyż ich produkcja stale rośnie, a możliwości ich sprzedaży za granicę są ograniczone. Niska cena będzie zachęcała do...
więcejNa razie mamy spokój z ptasią grypą. Polska wolna od H5N8
Oficjalnie można mówić o końcu sezonu grypy ptaków w Polsce. Według informacji przekazanych przez polskie władze weterynaryjne do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE),...
więcejDrobiu będzie więcej niż wieprzowiny. Mamy najnowsze prognozy
W 2017 roku światowa produkcja drobiu - po raz pierwszy w historii - będzie wyższa od wytwórczości wieprzowiny. To przede wszystkim efekt spadek produkcji tego drugiego gatunku mięsa -...
więcejWartość sprzedaży drobiu nie idzie w parze z wielkością eksportu
Od stycznia do marca Polska wyeksportowała 252,67 tys. ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych. To o 10 proc. więcej niż przed rokiem, kiedy sprzedaliśmy 229,73 tys. ton - wynika z...
więcejNa pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" nie mogło zabraknąć drobiu
Podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" organizowanego przez ministerstwo rolnictwa przedstawiciele branży drobiarskiej przekonywali, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe oraz w sam raz...
więcejDrób z Polski coraz bliżej Singapuru
Drób produkowany w Polsce prawdopodobnie będzie wkrótce eksportowany do Singapuru. To wynik ubiegłotygodniowej wizyty singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i...
więcejMięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?
Ptasia grypa została już opanowana. Mimo to rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy polskiego drobiu. Jednak przedstawiciele branży przy pomocy rządu pracują nad odbudowaniem dobrych relacji z...
więcejWiceminister przekonywał Chińczyków do naszego drobiu
Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa przeprowadził w ubiegłym tygodniu rozmowy na temat polsko-chińskiej współpracy w rolnictwie oraz handlu żywnością. Spotkania w Pekinie dają nadzieję na...
więcejW Polsce produkcja drobiu rośnie najszybciej. Ceny będą spadać
Na początku roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrosła o 11,5 proc., a w Unii Europejskiej tylko... o 1,6 proc. Jesteśmy liderem nie tylko w wytwórczości, lecz także w eksporcie mimo...
więcejDrobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin
Polscy producenci drobiu spotkali się w Hongkongu z chińskimi importerami na seminarium zorganizowanym przez Krajową Radę Drobiarstwa (KRD). Rozmawiano m.in. na temat perspektyw ponownego otwarcia...
więcejPolska europejską potęgą w produkcji drobiu. Wygrywamy ceną
Na początku tego roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6 procent. W Polsce wzrost wyniósł 11,5 procent - wynika z danych Komisji Europejskiej, które...
więcejCeny skupu brojlerów powinny rosnąć. Hodowcy na granicy opłacalności
Nastroje wśród producentów kurcząt rzeźnych są bardzo złe. Ceny skupu brojlerów w ostatnich tygodniach oscylują w granicach 3-3,2 zł na wolnym rynku oraz 3,2-3,3 zł w umowach...
więcejDrobiarze promują kurczaki w Wietnamie. To dla nas ważny rynek
Krajowa Rada Drobiarstwa promuje drób na targach Food and Hotel Vietnam w Ho Chi Minh. Wietnam był ważnym odbiorcą polskich kurczaków, ale w związku z wystąpieniem grypy ptaków,...
więcejEksport drobiu wzrośnie, a ceny w kraju będą stabilne
Eksport drobiu w 2017 roku wzrośnie o 9 proc. rok do roku, a ceny w kraju pozostaną stabilne - oceniają w najnowszym raporcie eksperci Agencji Rynku Rolnego. Jak napisali analitycy ARR w bieżącym...
więcejEksport drobiu rośnie, ale producentom daleko do euforii
Dane dotyczące eksportu za pierwsze dwa miesiące bieżącego roku potwierdziły, że mimo grypy ptaków polski handel zagraniczny mięsem drobiowym nie zwalnia tempa. W styczniu i lutym...
więcejŁapy kurcząt pilnie poszukiwane. A niedawno był to odpad
Od kilku miesięcy, najbardziej poszukiwaną na polskim rynku częścią kurczaka, są łapy - wynika z monitoringu rynku prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Ten zaskakujący...
więcejAfryka obiecującym rynkiem eksportowym dla polskiego drobiu
Zaostrza się konkurencja wśród producentów mięsa drobiowego na rynkach międzynarodowych. Efektem tego zjawiska są malejące marże na sprzedaży oraz poszukiwanie odbiorców w...
więcejEksport drobiu rośnie i rośnie. Polska jednym z liderów sprzedaży
W 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 7,3 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje...
więcejSilny złoty jak grypa ptaków. Może zaszkodzić eksporterom drobiu
Coraz mocniejszy złoty może zaszkodzić polskim eksporterom drobiu równie mocno jak grypa ptaków - wynika z analizy przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz....
więcejRyzyko korekty na rynku brojlerów. Nadprodukcja sporym problemem
Pogłębia się nadprodukcja kurcząt brojlerów w Polsce. Jeśli to zjawisko będzie trwać to ceny skupu kurcząt rzeźnych mogą spaść na dłuższy czas poniżej poziomów opłacalności wielu...
więcejDrób z Polski ponownie trafi do Japonii?
Drób z Polski może ponownie trafić na japoński rynek. Główny lekarz weterynarii z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, podjął rozmowy z właściwymi władzami...
więcejPtasia grypa hamuje eksport
Hodowcy drobiu wciąż boją się ptasiej grypy. Region, w którym pojawia się jej ognisko jest czasowo wyłączony z eksportu. Według przepisów Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt kraj...
więcejSprzedaż polskiego drobiu rośnie. Mimo grypy ptaków
Eksport polskiego mięsa drobiowego w styczniu wzrósł w skali roku o 7,8 proc. i wyniósł prawie 78 tys. ton - wynika z najnowszych danych opublikowanych w Zintegrowanym Systemie...
więcejDrobiarze chcą szybko uporać się z ptasią grypą. Straty rosną
Branża drobiarska musi szybko uporać się z ptasią grypą, by wznowić eksport do krajów pozaunijnych - uważa Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa. Szczególnie ważne jest...
więcejDynamika produkcji drobiu będzie spadać. Ceny też lecą w dół
Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 roku wzrośnie o ok. 0,7 proc., zaś rok później o ok. 0,8 proc. Przed rokiem wskaźnik ten wyniósł aż 4,4 proc. - wynika z najnowszego raportu KE...
więcejDrób z Polski prawdopodobnie trafia do Chin. Mimo zakazów
Dane o polskim eksporcie drobiu za grudzień 2016 roku zdają się potwierdzać rynkowe plotki o tym, że mimo zakazów polskie mięso wciąż trafia do Chin. Bramą do tego wielkiego kraju - zdaniem...
więcejCeny eksportu drobiu zależą od krajowych stawek
Ceny, jakie nasi eksporterzy uzyskiwali w 2016 roku za tuszki kurcząt były bardziej zależne od sytuacji w Polsce niż od stawek obowiązujących na rynku państwa, do którego wysyłali towar -...
więcejPolska zostawia w tyle innych producentów drobiu
W 2016 roku Polska umocniła się na pozycji największego producenta drobiu w Europie. Według danych Eurostatu, o ubojach za 11 miesięcy 2016 roku, wytwórczość tego gatunku mięsa w naszym kraju...
więcejBranża drobiarska chce podbić Emiraty
Polska branża drobiarska chce podbić Zjednoczone Emiraty Arabskie. Nic w tym dziwnego bowiem tamtejsi konsumenci mają zasobne portfele i są otwarci na nowinki żywnościowe ze świata. Krajowa Rada...
więcejPtasia grypa może zatrzymać ekspansję polskiego drobiu na świecie
Rosnąca konsumpcja drobiu napędza rozwój i inwestycje w polskim przemyśle drobiowym. W 2016 roku produkcja wzrosła o 10 proc. - wynika z danych SuperDrob. Polska jest też największym...
więcejEksport drobiu przyspieszył w czwartym kwartale
W ostatnich trzech miesiącach ubiegłego roku przyspieszył eksport mięsa drobiowego z Polski. Skumulowana wielkość sprzedaży w tonach za 2016 rok (bez grudnia) wzrosła - w porównaniu z...
więcejPtasia grypa coraz bardziej daje się we znaki. Polski drób podbije Azję i Afrykę?
Polska jest jednym z największych w Europie wytwórców i eksporterów drobiu. Około 80 proc. sprzedaży trafia do państw europejskich. Spożycie tego mięsa w kolejnych latach ma...
więcejGrypa ptaków w natarciu. Ile stracą eksporterzy drobiu?
W Polsce stwierdzono już osiem ognisk grypy ptaków - sześć w Lubuskiem oraz po jednym w Małopolsce i na Podkarpaciu. Województwa te nie mają jednak kluczowego znaczenia w produkcji...
więcejKurczęta coraz tańsze. W Polsce ceny sporo poniżej średniej
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) na unijnym rynku w listopadzie wyniosła 174,2 euro za 100 kilogramów. To o 0,2 proc. mniej niż w październiku i o 4,1 proc....
więcejNadchodzą ciężkie czasy dla producentów brojlerów
W pierwszym kwartale 2017 roku w bardzo trudnej sytuacji mogą znaleźć się producenci brojlerów. Spaść mają i tak już niskie ceny, a w górę iść inne koszty działalności - prognozuje w...
więcejSprzedaż drobiu rośnie. Polska zwiększa udział w eksporcie
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w...
więcejDobre prognozy dla rynku drobiu
Według ostatnich prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2016 roku po raz kolejny zwiększy się światowa produkcja drobiu. Tym razem jednak tylko o...
więcejProdukcja i eksport drobiu dostaną lekkiej zadyszki
Po rewelacyjnym 2016 roku, w przyszłym eksport i produkcja drobiu mogą lekko osłabnąć - uważają eksperci Agencji Rynku Rolnego. Znawcy rynku przewidują, że w drugim półroczu produkcja drobiu...
więcejPolski drób może jechać na Tajwan
Służby weterynaryjne Tajwanu (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu swojego rynku na eksport mięsa drobiowego z Polski. Decyzja została...
więcejRośnie produkcja i eksport drobiu. Polska wiedzie prym
Unijna produkcja brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie o 4 proc. do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o kolejne 1,2 proc. do 14,5 mln ton - informują eksperci Komisji Europejskiej. Ekspansji...
więcejPolska drobiową potęgą. Nasz eksport bije kolejne rekordy
Nasz kraj jest największym producentem i eksporterem drobiu w Unii Europejskiej. Sprzedaż z roku na rok rośnie, a polskie kurczaki i indyki z powodzeniem zdobywają uznanie Niemców,...
więcejSpada tempo wzrostu eksportu drobiu
Polski eksport drobiu od lat systematycznie rośnie, ale w pierwszej połowie br. tempo wzrostu wywozu osłabiło się. Wolumen sprzedaży żywca, mięsa, podrobów i przetworów zwiększył się o...
więcejRekordowe wstawienia brojlerów kurcząt
W sierpniu pobity został rekord wstawień brojlerów kurcząt, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln i wyniósł 100,2 mln sztuk. To o 16 proc. więcej niż w tym samym...
więcejRośnie eksport drobiu. Większa sprzedaż zrekompensuje niskie ceny?
Ceny drobiu systematycznie rosną, ale mięso wciąż jest tańsze niż przed rokiem. Niskie stawki rekompensuje większy eksport bowiem tylko w pierwszej połowie 2016 roku sprzedaż wzrosła o 14 proc. -...
więcejEksport drobiu coraz wyższy. Polska wśród liderów sprzedaży
W pierwszej połowie bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 674,5 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w tym samym czasie...
więcejUtrzymuje się wysoki poziom eksportu drobiu z Polski
Polska eksportuje coraz więcej mięsa drobiowego - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-lipiec 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664...
więcejCeny brojlerów kurcząt znów idą w górę
Ministerstwo rolnictwa podaje, że systematycznie rosną ceny brojlerów kurcząt. Od ostatniego tygodnia czerwca do czwartego tygodnia sierpnia stawki żywca w monitorowanych zakładach poszły w...
więcejPolski drób podbija kolejny azjatycki rynek
Polscy producenci drobiu wzięli udział w targach Vietfood&Beverage 2016 w Ho Chi Minh. Przedstawiciele branży odbyli szereg spotkań z potencjalnymi odbiorcami naszego drobiu na wietnamskim rynku...
więcejEksport drobiu idzie w górę. Coraz większy udział Polski
Od stycznia do maja Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 603,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 9 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015...
więcejPrognozy dla rynku drobiu. Produkcja pójdzie w górę
Eksperci FAO prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja drobiu w 2016 roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. Przewidywany jest również wzrost handlu...
więcejEksport drobiu do Chin może zwiększyć się... dziesięciokrotnie
Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze...
więcejEksport napędza branżę drobiarską
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w...
więcejProdukcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja drobiu w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln...
więcejDo Chin trafi więcej polskiego drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Umowa została podpisane między KRD a Chińskim...
więcejEksport unijnego drobiu ciągle rośnie. Polska jednym z liderów
W pierwszym kwartale bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 343,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 6,8 proc. więcej niż w tym samym czasie...
więcejEksport mięsa drobiowego zmienia kierunki
W ostatnich latach zachodzą istotne zmiany w strukturze geograficznej międzynarodowego handlu drobiem. Dotyczy to przede wszystkim kierunków wymiany bowiem czołówka największych...
więcejDrób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat
Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Sprzedaż...
więcejPolska zwiększa udział w eksporcie unijnego drobiu
W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,3 proc....
więcejPolska ponownie największym producentem drobiu
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,7 proc. do około 14 mln ton, a w przyszłym o kolejne 1,2 proc. do 14,2 mln ton. Dynamika wzrostu będzie...
więcejPolscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni
Polski eksport drobiu rośnie systematycznie od lat. Dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiowymi wyniosło przed rokiem około 1,696 mln euro i o 22 proc. przekroczyło...
więcejBranża drobiarska rozwija się. Jest popyt na mięso za granicą
Analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przewiduje...
więcejPtasia grypa problemem we Francji
Problem z epidemią ptasiej grypy dotknął francuskich rolników. Według tamtejszych władz od listopada 2015 r. do połowy stycznia br. odnotowano 69 ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u...
więcejPolska ma 13 proc. udział w eksporcie unijnego drobiu
Od stycznia do października 2015 r. Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,16 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To około 3 proc. mniej niż w...
więcejSpada eksport unijnego drobiu. Ptasia grypa "robi swoje"
Bruksela podała, że w pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu....
więcejSpada eksport unijnego drobiu. Polska wśród liderów
Od stycznia do sierpnia Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich 897,6 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,2 proc. mniej niż w tym samym czasie...
więcejRośnie produkcja, konsumpcja i eksport drobiu
Produkcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu mięsa poza Wspólnotę. Według KE produkcja drobiu...
więcejProdukcja drobiu rośnie. Polska unijnym liderem
Unijna produkcja drobiu w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 3,6 procenta. Rosła zatem w takim samym tempie jak w 2014 roku. Wzrost wytwórczości napędzany jest przez nowe kraje...
więcejMięsa kurcząt nie zabraknie. Produkcja i eksport idą w górę
Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że koniunktura na unijnym rynku mięsa kurcząt brojlerów w latach 2015-16 nadal będzie korzystna. Wspólnota wyprodukuje w 2015 roku...
więcejPolski eksport drobiu systematycznie rośnie. Jesteśmy potęgą
W pierwszym półroczu bieżącego roku wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się w sakli roku o 16 proc. do ok. 444 tys. ton. Wartość sprzedaży...
więcejPolskie kurczaki ruszają na podbój świata
Polska jest unijnym liderem w produkcji drobiu. Po podbiciu unijnego rynku, nasze kurczaki zaczynają zdobywać odległe państwa, przede wszystkim w Azji i Afryce. - Rynek unijny, gdzie trafia blisko...
więcejŻywiec kurcząt brojlerów coraz droższy
Kilogram żywca kurcząt brojlerów w trzeciej dekadzie lipca kosztował średnio 3,73 zł. To aż o 5 procent więcej niż dwa tygodnie wcześniej. Ceny drobiu w Polsce idą w górę szybciej niż...
więcejEksport drobiu ciągle idzie w górę. Rośnie udział Polski w sprzedaży
Od stycznia do kwietnia UE wyeksportowała do krajów trzecich 441,1 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 2,5 proc. więcej niż w tym samym czasie przed...
więcejEksport drobiu coraz większy. Polska jednym z liderów
W pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 322,2 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed...
więcejPolska drobiem stoi. Może paść kolejny rekord produkcji
Jesteśmy największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. A w tym roku branża może ustanowić kolejny rekord. Jak informuje "Rzeczpospolita" - powołując się na dane GUS - w marcu liczba...
więcejPtasia grypa hamuje dynamikę wzrostu produkcji drobiu
Produkcja drobiu na świecie w 2015 roku zwiększy się zaledwie o 1,4 proc. do 111,8 mln ton. A w ostatniej dekadzie wytwórczość tego gatunku mięsa rosła średnio o 3 proc. rocznie. Tak...
więcejMięso kurcząt napędza eksport drobiu. Mało chętnych na kaczki
W styczniu i lutym UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 206 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem....
więcejPolska drobiem stoi. Eksport bije kolejne rekordy
Aż 1,3 miliarda euro wyniosło w 2014 roku dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu. To o 20 proc. więcej niż rok wcześniej. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejPolska liderem na rynku drobiu. Embargo nam nie szkodzi
Ubiegły rok był bardzo dobry dla branży drobiarskiej. Niemal 900 tys. ton mięsa z rekordowej produkcji 2,1 mln ton trafiło na eksport. Najbliższe lata zapowiadają się równie...
więcejPolska ma coraz większy udział w handlu drobiem
Przed rokiem UE sprzedała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. Przez rok eksport wzrósł zatem o 5,2 proc. Tak wynika z...
więcejZnoszą zakaz importu drobiu, jaj i wieprzowiny z Polski
Ministerstwo rolnictwa poinformowało o zniesieniu przez Arabię Saudyjską zakazu eksportu z Polski mięsa drobiowego i jaj oraz produktów z nich. Singapur zgodził się zaś wznowić import...
więcejChińscy inspektorzy w polskich zakładach
Kontrole przeprowadzane w zakładach zainteresowanych nabyciem uprawnień eksportowych na rynek chiński rozpoczęły się 10 grudnia i zakończą się spotkaniem podsumowującym, które odbędzie się 17...
więcejPolskie kurczaki podbijają światowe rynki
Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak wyliczyli eksperci IERiGŻ w okresie dziewięciu miesięcy ubiegłego roku sprzedano za...
więcejPtasia grypa wyrządziła spore szkody. Polska głównym dostawcą drobiu
Import drobiu na Węgrzech wzrósł w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. aż o 84 proc. do 42 tys. ton - podał "Vilaggazdasag". Według ekspertów większy import to wynik...
więcejMięsny gigant zwiększył eksport drobiu
Holding MHP (Mironiwskij Chliboprodukt), największy na Ukrainie producent drobiu sprzedał w pierwszym kwartale 123,9 tys. ton mięsa. To o 15 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Średnia...
więcejBiałoruś bardziej otwiera się na polski drób
Białoruskie służby weterynaryjne zniosły zakaz eksportu żywego drobiu i produktów drobiowych z województwa zachodniopomorskiego. Restrykcje zostały wprowadzone w listopadzie 2016 roku...
więcejUkraina coraz większym konkurentem dla polskiego drobiarstwa
Import mięsa drobiowego z Ukrainy do Unii Europejskiej wzrósł w ubiegłym roku o 13 procent i wyniósł ponad 48 tys. ton. Nasz wschodni sąsiad jest, po Brazylii i Tajlandii, trzecim...
więcejBruksela znosi tymczasowy zakaz importu drobiu z Ukrainy
Unia Europejska zniosła tymczasowy zakaz importu ukraińskiego drobiu, który został wprowadzony w grudniu 2016 roku w związku z przypadkiem ptasiej grypy w obwodzie chersońskim na południu...
więcejBiałoruś ogranicza import drobiu z Polski. Kolejne województwa na liście
W związku z występowaniem w Polsce kolejnych ognisk grypy ptaków podtypu H5N8, Departament Nadzoru Weterynaryjnego Ministerstwa Rolnictwa i Wyżywienia Białorusi zakazał już wwozu drobiu i...
więcejZakaz wwozu produktów drobiowych i karm z Polski
Rosyjska służba nadzoru weterynaryjnego Rossielchoznadzor zapowiedziała wprowadzenie z powodu ptasiej grypy czasowego zakazu importu produktów drobiowych i karm z kilkunastu krajów...
więcejRynek UE priorytetem dla rosyjskiego giganta mięsnego
Zakład drobiarski, należący do firmy Cherkizowo, rosyjskiego giganta mięsnego uzyskał zezwolenie na wysyłki mięsa kurcząt do Unii Europejskiej. Unijny rynek jest jednym z priorytetów w planie...
więcejLitwa stawia na drób. Produkcja i eksport rosną
Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich. W 2015 roku poziom wytwarzania wyniósł w tym kraju 110,7 tys. ton i był o 11 proc. wyższy niż rok wcześniej. ...
więcejNa Ukrainie wzrośnie produkcja i eksport drobiu
W 2016 roku na Ukrainie wzrośnie ponownie produkcja mięsa brojlerów kurcząt. Wytwórczość pójdzie w górę o niespełna 5 proc. do rekordowego poziomu ponad 1 mln ton, a w...
więcejZastój w sektorze drobiarskim. Jest problem ze zbytem
Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w bieżącym roku produkcja mięsa kurcząt w Turcji ulegnie stagnacji z uwagi na trudności z eksportem w regionie. W 2015 r....
więcejW Rosji rośnie produkcja drobiu. Rząd wspiera sektor
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2016 roku rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 2,8 proc. do 3,65 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny...
więcejMoskwa wprowadza restrykcje w przywozie drobiu na Krym
Rosyjskie władze wprowadzają ograniczenia w przywozie ukraińskiego drobiu na Krym ze względu na obawy dotyczące ptasiej grypy. FAMMU/FAPA informuje, że jedynie kilka certyfikowanych zakładów...
więcejRosyjski rynek nasycony krajowym drobiem
Do 2020 roku Rosja planuje zwiększyć krajową produkcję drobiu do ponad 6 mln ton. Tymczasem w ubiegłym roku dynamika wzrostu produkcji była najniższa od 16 lat. Na kondycję finansową...
więcejPolska żywność może podbić Singapur. Azjatycka misja wiceministra
Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa, który przebywał w Singapurze, rozmawiał z tamtejszą administracją na temat możliwości rozszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych...
więcejSingapur otwarty na polski drób
Władze weterynaryjne tego kraju poinformowały w piątek o zakończeniu uzgodnień dot. certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru - poinformował resort rolnictwa....
więcejChiny podwoiły import drobiu. Ale zamykają rynek przed naszym mięsem
W 2016 roku Chiny sprowadziły ok. 570 tys. ton mięsa kurcząt wobec 394 tys. rok wcześniej. Największym dostawcą towarów były Brazylia i Argentyna, ale także Polska. Według szacunków...
więcejMinisterstwo otworzy chiński rynek dla polskiego drobiu?
Delegacja ministerstwa rolnictwa wyruszyła do Chin, by rozmawiać na temat otwarcia tamtejszego rynku dla polskiego drobiu. Państwo Środka nie chce bowiem przyjmować naszych towarów z powodu...
więcejProdukcja drobiu rośnie, ale rynek jest coraz bardziej nasycony
Według najnowszego raportu służb zagranicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) produkcja mięsa kurcząt w Rosji wzrośnie w tym roku o 4,2 proc. do 3,75 mln ton. Dynamika produkcji...
więcejRPA chce ograniczyć import mięsa kurcząt z Unii Europejskiej
Departament Handlu i Przemysłu Republiki Południowej Afryki nie wyklucza wprowadzenia środków ochronnych w imporcie mrożonego mięsa kurcząt z kością z UE. Stowarzyszenie producentów...
więcejUkraina będzie eksportować drób do Arabii Saudyjskiej
Po dwóch latach negocjacji ukraińskie zakłady otrzymały zezwolenie na eksport mięsa drobiowego do Arabii Saudyjskiej. Dzięki temu mocno w górę pójdą wysyłki na Bliski...
więcej