Żywiec kurcząt brojlerów coraz droższy
Kilogram żywca kurcząt brojlerów w trzeciej dekadzie lipca kosztował średnio 3,73 zł. To aż o 5 procent więcej niż dwa tygodnie wcześniej.
Ceny drobiu w Polsce idą w górę szybciej niż na unijnym rynku (maksymalnie 2 proc.) - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Stawki są jednak nadal o 4 proc. niższe od notowanych przed rokiem.
Wzrost cen wspiera przede wszystkim stosunkowo korzystna sytuacja w eksporcie drobiu. W pierwszych pięciu miesiącach br. sprzedaż nieprzetworzonego mięsa zwiększyła się o 14 proc. (40,4 tys. ton r/r). Wywóz surowca na rynek wspólnotowy zwiększył się o 9 proc., a do krajów trzecich o 41 proc.
Głównym odbiorcą polskiego drobiu niezmiennie są Niemcy (16 proc. udział w sprzedaży), ale dynamika wysyłek na ten rynek jest niższa od średniej w UE - np. do Francji (20 proc.) i Wielkiej Brytanii (17 proc.). Łącznie do tych trzech krajów kierujemy obecnie ponad 30 proc. polskiego eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego.