Wiceminister przekonywał Chińczyków do naszego drobiu
Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa przeprowadził w ubiegłym tygodniu rozmowy na temat polsko-chińskiej współpracy w rolnictwie oraz handlu żywnością. Spotkania w Pekinie dają nadzieję na wznowienie eksportu drobiu do Chin.
Polityk był w składzie oficjalnej delegacji premier Beaty Szydło do Chińskiej Republiki Ludowej. Wiceszef resortu wziął udział w rozmowach bilateralnych szefowej rządu z Xi Jinpingiem, przewodniczącym ChRL oraz z premierem Li Keqiangiem.
Polska europejską potęgą w produkcji drobiu. Wygrywamy ceną
Wiceminister spotkał się także z Li Yuanpingiem, wiceministrem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny ChRL (AQSIQ), by omówić tematykę bezpieczeństwa żywności i dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do Państwa Środka.
Wcześniej odbyły się rozmowy techniczne na temat stanu prac nad polskimi wnioskami o otworzenie chińskiego rynku dla naszych towarów. Negocjacjom przewodniczył ze strony polskiej Paweł Niemczuk, główny lekarz weterynarii.
W trakcie wizyty odbyło się ponadto VII. posiedzenie Stałej Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Rozmawiano także o współpracy ekspercko-naukowej, w ramach podpisanego w 2015 roku porozumienia między ministrami rolnictwa obu krajów.
"Wiceminister Bogucki wyraził zadowolenie z postępów realizacji wspólnych projektów. Wskazał także na potrzebę osiągnięcia efektów handlowych podejmowanych działań i dalszą intensyfikację kontaktów, zarówno na szczeblu administracyjnym, jak i eksperckim" - informuje w komunikacie resort rolnictwa.
Według ministerstwa "spotkania w Pekinie dają szansę m.in. na postęp w kwestii wznowienia eksportu z Polski do Chin mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również poszerzenie asortymentu polskich produktów drobiowych na rynku chińskim".
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych